77 34 18 18

Optimer din computer


Mange computerbrugere oplever, at deres computer bliver langsommere med tiden. Vi giver dig et par gode råd til, hvad du kan gøre ved det.


Det er helt normalt, at en computers ydeevne forringes med tiden. En del af det skyldes almindeligt slid, og uanset hvor godt man passer på computeren, så vil den blive langsommere med tiden. Samtidig er der også ting, der har at gøre med den måde, computeren fungerer på, og her er der nogle lette gevinster at hente.


Det skyldes, at computeren ikke altid er så god til at rydde op efter sig selv, og at den ikke er i stand til at gætte, hvad der er vigtigt for dig.


Vi skal derfor se på, hvordan du får computeren til at rydde op, og hvordan du selv kan bestemme, hvilke programmer der starter automatisk på din computer, når du tænder den.


Diskoprydning


En af de vigtigste dele i din computer er harddisken. Det er her, computeren placerer alt det, den skal gemme til senere brug, og som også skal være tilgængeligt, næste gang du tænder den. Det er her alle dine programmer, dokumenter og billeder ligger. Samtidig er det også her computeren gemmer ting, som den måske skal bruge senere, og jo længere tid der går, jo flere ting får den samlet sammen, og til sidst begynder det at være et problem, at der ligger så meget, der faktisk ikke skal bruges til noget. Her kommer funktionen Diskoprydning ind i billedet.


Diskoprydning finder du ved at trykke på flaget i nederste venstre hjørne, skrive ”Diskoprydning” og trykke på tasten Enter på tastaturet.


Herved får du et nyt vindue frem, hvor oprydning styres.


Først trykker du på knappen ”Ryd op i systemfilerne”, hvorefter vinduet lukker sig selv og bruger et øjeblik på at forberede oprydningen.


Du får nu nedenstående vindue frem på skærmen.


Du bliver nu præsenteret for en liste over forskellige typer af filer på computeren, og du skal sætte flueben ved de filtyper, du ønsker at computeren kasserer. Hvis du ikke er sikker på, hvilke filer, du skal fjerne, anbefaler vi, at du sætter flueben ved ”Windows Update Oprydning”, ”Hentede programfiler”, ”Midlertidige internetfiler”, ”Offline-websider”, ”Enhedsdriverpakker” og ”Midlertidige filer”.


Du kan også slette indholdet af papirkurven, men det skal du kun gøre, hvis du er sikker på, at der ikke ligger noget i den, som du har slettet ved en fejl.


Når du har sat dine flueben, klikker du på ”OK” i bunden, og derefter trykker du ”Ja” til at slette filerne permanent.


Computeren vil nu arbejde i noget tid med en markering af dette på skærmen. Når den forsvinder, er oprydningen forbi. Du får ikke nogen besked om, at den er færdig.


En sådan oprydning kan med fordel foretages med nogle måneders mellemrum.


Startprogrammer


En anden ting, der kan få din computer til at virke sløv, er de programmer, der starter automatisk, når du tænder computeren, og som derfor både bruger ressourcer i opstarten, og mens computeren er tændt. Fordelen er, at disse programmer bliver hurtigere at tilgå, når du skal bruge dem, men hvis det er programmer, du sjældent bruger, er det bedre at skulle bruge lidt længere tid på at åbne dem, når du skal bruge dem, end at de forsinker dig, hver gang du tænder computeren.


Du kan finde oversigten over startprogrammerne ved at trykke på flaget i nederste venstre hjørne, skrive ”Jobliste” og trykke på tasten Enter på tastaturet.


Joblisten viser dig, hvilke programmer og processer, der kører på din computer for øjeblikket.


De fleste af disse er nogle, computeren har brug for for at fungere, uden at du ser dem direkte på skærmen. Dem skal vi ikke beskæftige os med nu.


I stedet skal du trykke på fanen ”Start” øverst i midten. Herved får du en liste over de programmer, der starter, når du tænder computeren.


På listen kan du se, hvilke programmer der gerne vil starte sammen med computeren, og under ”Status” kan du se, om den automatiske opstart er aktiveret.


På billedet ovenfor kan du se, at jeg har valgt, at ”Skype for Business” ikke skal starte automatisk. Den står derfor som deaktiveret. Den højre kolonne viser, hvor mange ressourcer computeren bruger på at starte programmet, og derfor også hvor stor en gevinst, du kan opnå ved at deaktivere det.


Hvis du vil deaktivere et program, klikker du på det og derefter på knappen ”Deaktiver” nederst til højre. Status for programmet vil derefter straks skifte, og du kan aktivere det igen ved at klikke på knappen igen. Bemærk at teksten nu har ændret sig til ”Aktiver”.


Når du er tilfreds med indstillingerne, klikker du på krydset i øverste højre hjørne. Indstillingerne gemmes automatisk.

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service