Trustpilot
+45 77 34 18 18

Skal du på skiferie i EU?

Mobiltelefoni og internet er blevet faste rejsekammerater – også på skiferien. Men hvordan er det nu lige med data-roaming i EU? Og har man brug for mere data i udlandet end i Danmark? Få de bedste tips og tricks til roaming i EU.

Hvad er Roaming?


Roaming er, når vi bliver koblet på lokale netværk i udlandet. Det er først og fremmest vores teleselskab, der sørger for vores mobildata både i Danmark og på ferien. Men når vi smutter over landegrænsen, er netværket ikke stærkt nok til at følge med.


Vores teleudbyder har derfor aftaler med teleselskaber i udlandet, som sikrer, at vi kan bruge deres netværk, når vi befinder os i deres lokalområde.

Roaming i EU


EU har lavet en ny lovgivning, der gælder, når man er på ferie indenfor EU's landegrænser, og som betyder at man kan bruge sit abonnement, ligesom når man befinder sig hjemme i Danmark. Før i tiden kostede det ekstra at bruge din telefon på ferien, men det er der nu lavet om på. Det betyder, at du kan ringe og skrive SMSer ubegrænset til den almindelige takst. Der er dog stadig begrænsning på datatrafik i EU.


Mange teleselskaber har tilpasset deres datapakker, så de matcher rejsendes behov til en fair pris. Med et dukaTALE abonnement - Danmarks bedste og billigste mobilabonnement - kan du vælge mellem 10 GB, 20 GB eller 50 GB, som du kan bruge frit i EU samt Norge, Island og Færøerne. I disse pakker er der henholdsvis 10 GB, 10 GB og 15 GB udlandsdata indregnet. Det betyder, at du kan bruge den mænge data, når du er på ferien.  Hvis du op til ferien allerede ved, at du får brug for lidt ekstra data end normalt, så kan du opgradere. 50 GB er den største mængde data, som vi kan levere indenfor EU samt Norge, Island og Færøerne. Du kan bestille et dukaTALE mobilabonnement her.

Vidste du.... 


... at dukaTALE er kåret til Bedst i Test af Forbrugerrådet TÆNK. Med  dukaTALE 
kan du ringe frit til og fra alle EU-lande, og du kan bruge al din data i hele EU + seks andre lande.


Læs mere om dukaTALE

Er roaming tungere end mobildata?


Der er ingen forskel på, om du streamer en YouTube-video i Danmark eller i udlandet, tjekker sociale medier eller e-mail. Roaming er derfor ikke anderledes end mobildata.


Det kan dog blive uforskammet dyrt at roame, hvis du overskrider din datagrænse. Mange mobilabonnementer har en automatisk ”stopfunktion”, der smider mobilen af netværket, når du har opbrugt din data. På den måde skal du ikke tænke på, hvor meget data, du har tilbage i dit abonnement.


dukaTALE har indbygget stopfunktion, så du ikke risikerer en ekstraregning for overskredet mobildata.

Hvor meget data har man brug for?


Hvis du tjekker mails, sociale medier og googler lidt, så er du dækket godt ind med 10GB data til en uges skitur. Du kan overveje at opgradere din datapakke til kør selv-ferien, hvis du skal langt og bruger google maps til at finde vej. Som tommelfingerregel bruger man 25 MB data på en 1 times google maps.

Brug din data smart på skiferien


Der er mange tricks til databrug på ferien. Vi giver en række tips her, så du ikke (nødvendigvis) behøver at opgradere din datapakke, inden du tager afsted.

Brug hotellets wi-fi


Brug hotellets wi-fi om aftenen og gem mobildata til pisten.

Download serier hjemmefra


Streaming af videoer sluger meget mobildata – selv i dårlig kvalitet. Hent et par film og serier, inden du tager afsted. Så kan du se dem offline, når du er fremme og spare på din data, mens du er afsted.

Facebook


Videoer på Facebook bruger meget data. Du kan spare data ved at slå automatisk videoafspilning fra i Facebook-appen. 

E-mails


E-mails bruger ikke super meget data. Som udgangspunkt bruger de ca. 70 MB data på 10 e-mails. Spar lidt ekstra data ved at lade vedhæftede filer være. Du kan altid downloade dem på hotellet, hvis det er vigtigt.

Mobilen på skituren


Mobilen er en god makker på pisten - også offline. Se vores tips til smartphone på ski.


Download pistekortet


Hvis dårligt vejr sniger sig ind på dig, eller du mister orienteringen på en anden måde, så er det genialt at have pistekortet ved hånden.  Du kan også tjekke sværhedsgraden på pisterne ud og vælge efter det.


Livline


Gem telefonnummeret til redningstjenesten på mobilen. Nummeret står som regel på pistekortet. Så kan du få fat i hjælp, hvis uheldet er ude.


Backup af Liftkort og liftkortnummer


Tag et billede af dit liftkort. Hvis du taber eller mister det, så har du kvittering og liftkortnummeret i lommen.


Tjek webcams


Vejret kan ændre sig en del i bjergene. Hvis du vil undersøge et nyt sted i terrænet, kan du forberede dig ved at tjekke webcams fra områderne.


Tjekliste  • Sørg for, at dataroaming er inkluderet i dit mobilabonnement

  • Brug hotellets wi-fi og spar på data

  • Tag en backup af pistekort med din smartphone

  • Download serier hjemmefra og se dem offline

  • Hyg dig på skituren og lad mobilen blive i lommen engang imellem

Seneste nyheder, guides, tips og tricks

Spørgsmål og svar Kunde Service