77 34 18 18

Backup: Sådan gør du


Backup er kopier af dine computerfiler såsom billeder, dokumenter og andet. Det er en god ide at have kopier af dine ting, så du kan arbejde videre, hvis der sker noget kritisk med din computer.


Gendan filerne hvis uheldet er ude


Som hovedregel skal du selv stå for at lave backup. Du kan også sætte computeren til at opdatere automatisk i skyen, eller du kan slippe for bøvlet med et dukaPRO abonnement, hvor vi tager backup for dig.


Uanset hvad du foretrækker, så er det en god idé at tage backup. Der er forskellige måder at lave backup på:  • USB-nøgle

  • Ekstern harddisk

  • Cloud/ skyen (online backup)


Kom i dybden med de enkelte backupløsninger ved at læse videre.


USB-nøgle: Backup du kan have med overalt


USB-nøglen er ”en lille pind” du kan gemme filer på ved at sætte den til computeren. Selvom der er begrænset plads på USB-nøgler, er det en ideel løsning til at gemme dine vigtigste filer på.


Hvis der er virus på computeren, og du sætter en USB-nøgle i den, så kan virussen bliver overført til USB-nøglen. Vær derfor omhyggelig med, hvem du låner USB-nøglen til. Det er altid en god ide at have sin egen private USB-nøgle, man ikke deler med andre.Ekstern harddisk: Mere plads end USB


En ekstern harddisk fungerer på samme måde som en USB-nøgle, men med mere plads. Typisk kan du have hele computerens indhold herpå. Du skal bruge et USB-kabel, når du sætter den eksterne harddisk til computeren.


Den eksterne harddisk fylder noget mere end USB-pinden. Derfor kan den være noget kluntet at have med rundt.


Det er mere oplagt at tage en USB-nøgle med på uddannelsen og bruge den eksterne harddisk hjemme. Hvis du primært gemmer opgaver på USB-nøglen, så er det ikke sikkert, at du behøver en ekstern harddisk.


Skyen giver dig adgang overalt


Det smarte ved skyen (online backup) er, at løsningen er hardware uafhængig. Dvs. at du ikke behøver at sidde ved din egen computer for at få fat i dine filer, men du kan få fat på dem fra enhver computer, så længe den har internetforbindelse.


Husk kun at logge på skyen, når du sidder ved en sikker internetforbindelse. Forbindelsen er sikker, når du kan se en lille hængelås foran ”https://” i din browsers søgefelt.


Undlad om muligt at logge på skyen fra en offentlig computer – bare for en sikkerheds skyld.


OneDrive, Google Drev og Dropbox er eksempler på skyer, du kan oprette et personligt dokumentlager i.


Sikkerhed: Gode tommelfingerregler


Det er en god ide både at bruge skyen til backup kombineret med enten USB-nøgle og/eller ekstern harddisk. På den måde er du dobbelt sikret, hvis én af backupløsninger skulle blive væk eller blive inficeret med virus.

Sikkerhedskopiering
Læs mere om sikkerhedskopiering

Tages hver halve time (afhængig af at have forbindelse til internettet).

Der tages backup af følgende bruger-mapper: "Skrivebord", "Billeder", "Dokumenter", "Videoer", "Musik", "Overførsler". (Med bruger-mapper menes de mapper, som findes under mappen "Brugere" / "Users"). *

Der tages backup til en grænse på 20 GB på tværs af mapper. Data er tilgængelig i mindst 30 dage efter ændring/sletning.

Der er ikke nogen vej udenom det: Alle bør have en backupløsning, hvis man vil vide sig helt sikker på, at ens data ikke kan forsvinde på et splitsekund. Uanset om der er tale om en stor skriftlig opgave, et regneark eller familiens digitale fotoalbum, er det hele sårbart, hvis man ikke sørger for at gemme det enten flere steder eller på flere forskellige måder. Med vores automatiske backup, der tages hver halve time, skal du ikke være bange for at miste det arbejde du laver på din computer, selv hvis uheldet skulle være ude.

De fleste eksperter anbefaler at gemme både lokalt (på din egen computer) og i en cloud-løsning, som f.eks. dukas automatiske backup. Cloud-løsninger henviser til den så omtalte ”sky”, hvor man kan lagre sin data, som f.eks. Dropbox, Google Drive og lignende. Grunden til denne anbefaling er, at andet ganske enkelt er for usikkert, og man løber en unødvendig risiko ved ikke at sikre sig på denne måde. Det sikre i en cloud-løsning er netop, at den er tilgængelig, uanset hvad der sker med dit eget stykke hardware.

Alt for mange oplever at miste uvurderlige billeder eller vigtige dokumenter, fordi de ikke har en backupløsning. Med vores automatiske backup behøver du aldrig være nervøs for, at det kan ske for dig igen.

* Der tages ikke backup af .exe eller .msi-filer der måtte findes i mapperne.

Antivirus
Læs mere om antivirus

Med Sikkerhedspakken og Tryghedspakken følger intet mindre end markedets bedste antivirus, der hjælper over 500 millioner mennesker verden over med at afværge angreb i form af f.eks. phishing eller malware. Tjenesten leveres af Bitdefender, der har været førende på området i årtier, og beskytter alle fra de største IT-virksomheder i verden til helt almindelige private brugere.

Et godt antivirusprogram er fundamentet for din IT-sikkerhed, og Bitdefender* er blandt de bedste, der findes. Antivirusprogrammet sørger for at holde dig sikker, når du bruger din computer. Det gælder både når du er på internettet, og måske kommer til at komme ind på en lyssky hjemmeside, eller his du bliver aktivt angrebet af hackere. Bitdefender kan også markere mistænkelige e-mails, så du ikke falder i den desværre alt for almindelige phishing-fælde, hvor man bliver lokket til at trykke på et link i en e-mail. Der er set utallige eksempler på den slags mails, og de håndteres bedst med en blanding af skepsis, sund fornuft og et godt antivirusprogram.

Et antivirusprogram er selvfølgelig ikke en opfordring til at tage hovedet under armen, når det gælder ens digitale liv. Hvad et godt antivirusprogram derimod kan gøre, er at fungere som din ekstra kritiske sans, der kan advare dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i en given situation.

*Bitdefender fremgår som AV Defender på computeren, da det er en del af Bitdefender teknologien.

Automatisk opdatering
Læs mere om opdateringer

Her er de programmer, der automatisk opdateres med Sikkerhedspakken*

  • Adobe Reader
  • Adobe Flash
  • Skype
  • Teamviewer
  • VLC
  • Antivirus (Bitdefender)
  • Google Chrome

* Forudsat, at de er installerede på computeren i forvejen.

En af de vigtigste faktorer i din online sikkerhed er, om dine programmer er opdaterede til de nyeste versioner. Hackere finder og udnytter nemlig huller i ældre versioner, og bruger dem som indgang til alt, der ligger på din computer.

Derfor inkluderer vi i Sikkerhedspakken automatisk opdatering af udvalgte programmer, så du kan være sikker på, at ingen finder huller i din sikkerhed. Og det er slet ikke så langt ude at tro, at du ligger inde med gamle versioner af programmer - det viser sig, at mindst 13,6 % af programmerne på danskernes computere er forældede, på trods af, at der findes opdateringer tilgængelige til dem. Det er muligvis fordi man får valget, om man vil opdatere nu, eller vente til lidt senere. Og når man nu får valget, kender vi godt svaret, for det kommer altid lige når man har gang i noget vigtigt, hvor man ikke gider vente fem minutter på en opdatering. Det er netop derfor, vi har gjort vores opdateringer automatiske, for så skal du aldrig tage stilling til, om det er noget, du vil gøre lige nu, eller udskyde til senere.

Ved at sørge for at holde alle programmer opdaterede, mindsker man markant risikoen for at blive ramt af hackerangreb. Derfor har vi inkluderet denne service som standard i vores Sikkerhedspakke.

Support
Læs mere om support i sikkerhedspakken

Sikkerhedspakken adskiller sig fra lignende produkter ved, at du ikke kun får alt de tekniske redskaber, du har brug for, men også en livline af eksperter. Med i pakken er nemlig sikkerhedssupport fra Dukas hold af IT-eksperter, der tilsammen løser over 200.000 supportopgaver fra danskerne hvert år.

Spørgsmål om sikkerhed er ikke simple, og hackerne bliver hele tiden mere sofistikerede i deres scams. Hvor det tidligere var relativt simpelt at se på en mail, om den var ude på at snyde en eller ej, kan alle nu ryge i fælden. Derfor er netop mistanke om falske e-mails en af de ting, du kan ringe ind til Dukas eksperter om. De kan enten hjælpe dig med det samme, eller sende den til nærmere teknisk analyse.

Ligeledes vejleder de f.eks. om, hvorvidt man kan stole på en hjemmeside eller ej, hvad man skal gøre, hvis ens computer nu skulle blive inficeret med virus, og hvordan man gendanner filer fra backup.

Kort sagt er Dukas sikkerhedssupport din personlige sikkerhedslinje, som du kan ringe til, hvis du nu skulle blive i tvivl om noget.

Vi sidder klar til at få dig videre, og vi giver ikke slip før det hele virker som det skal!

Hjælpen er altid lige ved hånden

Ring til os, så vi kan hjælpe dig i gang 77 34 18 18

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service