77 34 18 18

Danske ældre er blandt de bedste i EU til det digitale


Der er mange ting at skulle forholde sig til i den nye, digitale verden, og mange danske ældre føler sig hægtet af det specifikke ræs. En EU-undersøgelse viser dog, at der bestemt ikke er nogen grund til at sidde tilbage med den følelse, for danske ældre er blandt de mest digitalt kyndige i Europa.


Danskere er flittige internetbrugere


Mens der i 2009 var 44% af personer mellem 65 og 74 år, der aldrig havde brugt internettet i Danmark, var det tal i samme aldersgruppe faldet til kun 4% i 2019.


Det sker mens andelen af samme aldersgruppe, der har brugt internettet de sidste tre måneder er steget fra 52% i 2009 til hele 92% i 2019. Til sammenligning ligger gennemsnittet for den samme måling på 56% i EU-landene.


Digitale samfund giver digitale borgere


For at finde en forklaring på, hvorfor vi er så meget på internettet i Danmark, er det værd at nævne, at vi i Danmark har været ”tvunget” på nettet mere i kraft af digitaliseringen på det offentlige område. Siden 2014 har vi f.eks. alle modtaget post fra det offentlige i digital form, og har derfor skulle gå på internettet for at kunne læse sådanne vigtige oplysninger. For nyligt kom der også en FN-rapport ud, der gav Danmark en global første plads i offentlige IT-tjenester, som vi skrev om hér.


Som det ofte er tilfældet, vil den ene anvendelse efter al sandsynlighed afføde mange efterfølgende. Det vi sige, at når man først er blevet vandt til at bruge computeren til én ting, så bliver det lettere at få øjnene op for, at der også er andre muligheder på den. Altså kan man lige så godt finde en god opskrift til aftensmaden, når man nu alligevel har været inde og taste oplysninger ind på SKAT.dk, og på den måde opbygger man et kendskab og en fortrolighed med internettet lidt efter lidt. Måske får man endda yndlingssider, som man altid lige tjekker for nyt indhold.


Vi har for alvor taget de praktiske, strukturelle, tiltag til os i Danmark. Det kan vi se ved at danske ældre er de bedste i EU til praktiske gøremål som at gå på netbank og tjekke e-mails. Det er selvfølgelig også kun muligt fordi vi har en IT-infrastruktur, der støtter op om den slags – det er f.eks. en smule svært at gå på netbank, hvis ens bank ikke har en til rådighed.


Sociale mediers indflydelse


En anden vigtig forklaring kan være brugen af sociale medier. De har haft en enorm indflydelse på, om folk har brugt internettet eller ej, for pludselig kunne mange se en grund til at være online, som at snakke med gamle venner eller følge med i børnebørnenes rejser verden over.


Også hér er danske ældre godt med, og er flittige brugere af især Facebook – og antallet af ældre, der opretter en profil, stiger hvert år. Tal fra Kulturstyrelsen viser f.eks. at der mellem 2017 og 2018 skete en eksplosiv vækst blandt de ældre på Facebook: antallet af de 65-74-årige steg med 19%, og antallet af de 75-89-årige steg med hele 22%. Siden det er tallet fra 2017/2018, så kan vi kun gå ud fra, at det antal er steget.


Det er let at komme til at tænke på det digitale som noget fremmed, og at det, man kender, derfor ikke hører med i den kategori. Derfor vil der være mange, der kommer til at underspille, hvor meget, de egentlig kan finde ud af, og ikke tæller ting som brug af mobilbank eller sociale medier med som digital kunnen – selvom det er det.


Så selv om du måske sidder og føler, at du ikke ligefrem er IT-haj, så kan du trøste dig med, at du med garanti kan langt mere end du tror.

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service