77 34 18 18

Hvad er computervirus og Malware egentlig?


Din bærbare computer, PC og tablet er i konstant udvikling og det samme er truslerne fra virusser og malware. For at kunne forsvare sig i mod de mistænksomme virusser og malware, er det nødvendigt at forstå, hvad det i virkeligheden. Læs med her, og få et overblik over de mest almindelig malware typer, og hvorfor de potentielt er skadelige for dig og din computer.

Hvad er malware?


Begrebet ’malware’ er en sammenlægning af ordene malicious og software, og bliver brugt til at beskrive ondsindede programmer på din bærbare computer, PC eller tablet. Disse ondsindede programmer installeres uden samtykke og kan forårsage at din computer arbejder langsommere, gennemgå din computer for personlig data og dokumenter, slette data eller dokumenter eller muligvis overtage styringen af computeren, så den kan fjernstyres af andre end dig selv.

1. Hvad er Computervirus?


Navnet computervirus kommer fra sin evner til at inficere flere filer på computer. Den spreder sig med andre ord på samme måde, som en forkølelses virus, hvoraf navnet stammer. Computervirus spreder sig, når den en inficeret fil f.eks. sendes via e-mail, eller fysisk bliver båret via en USB-pen eller ekstern harddisk. Ifølge National institute of Standards and Technology (NIST) blev den første computervirus ved navn “Brain” udviklet i 1986. Den inficerede brugerens computer, når man havde forsøgt at kopiere et program ulovligt.2. Hvad er Spyware?


Spyware følger med i alt, hvad du foretager dig på din computer. Den indsamler data såsom browser historik, login informationer til forskellige hjemmesider og kan endda aktivere dit webcam. Som oftest sælges al data, der over en længere periode er opsamlet til en tredje part. Denne tredje part er typisk cyber-kriminelle, der bruger den nyerhvervede viden til at kunne hacke din computer.


På det seneste er der fundet eksempler på Spyware, der også kan tracke og opsnuse data på tværs af enheder – computere, mobiltelefoner og tablets med mere.


Læs mere Spyware her


3. Hvad er Computer orme/worms?


I modsætning til computervirus, der spredes via aktiv hjælp, inficerer computer worms netværket ved at udnytte sikkerhedshuller i interne netværk og e-mail klienter. Når en computer worm først har inficeret din computer spreder den sig helt af sig selv. Den spreder sig ved at sende hundredtusinder kopier af sig selv, ud i netværket i håbet om at kunne finde en eller flere sikkerhedshuller. Før i tiden lavede computer worms ravage på computeren og netværket, fordi den opbrugte ressourcer, hvilket medførte at computer og netværk arbejde meget langsommere end normalt. Nu indeholder computer worms ofte ondsindede malware, der forsøger at stjæle eller slette data på computeren eller netværket.


4. Hvad er Adware?


Adware er én af de mest almindelige gener, man finder, når man er online. Adware programmerne leverer automatisk reklamer til de computere, programmet er installeret på. Det er typisk kendetegnet ved, at man installerer noget på computeren, som efterfølgende medfører, at man får pop-up’s, der indeholder reklamer man ikke har bedt om. Adware er i udgangspunktet ikke ondsindet, men den tracker oftest din færden på computere eller internettet, sælger så denne data videre til en tredje part, der kan bruge informationerne i online markedsføring.


Ifølge BetaNews har man den seneste tid set eksempler på Adware, der kan lokaliserer dit anti-virus program og deaktivere det. Adware kan umiddelbart ikke kategoriseres som malware, da brugerne har givet samtykke til at programmet godt må installeres.


Det kan derfor altid være en god ide at læse det med småt, selvom det måske virker uoverskueligt. Vær altid kritisk – hvis du bliver bedt om at downloade noget, du ikke selv har søgt efter eller aktiv bedt om.5. Hvad er Ransomware?


Ransomeware inficerer din computer, hvorefter den krypterer(låser) dele eller alle filerne på din computer. Afsenderen af ransomware forlanger dernæst en løsesum, for at låse dine filer op, så du igen kan tilgå dem. Oftest er det dokumenter og billeder på computeren, der krypteres, da disse filer har stor værdi for brugeren. Man er altid mere tilbøjelig til at ville betale for familiebilleder eller vigtige arbejdsdokumenter end ligegyldig data man ikke ved, hvad er. Afsender vil oftest påstå at være fra en autoritetstro instans, så du vil være mere tilbøjelig til at betale løsesummen.


Derfor er det vigtigt, at man ofte tager sikkerhedskopieringer og backup af sin computer, PC og bærbare computer.


Ifølge FBI’s Internet Crime Complaint Center, modtog de henvendelse vedrørende én Ransomware ved navn ”CryptoWall”, der til sammen udgjorde den nette sum af 18 millioner dollars i løsesums penge.6. Hvad er Bots?


Bots er programmer, der i udgangspunktet er designet til at udføre og automatisere forskellige opgaver på computeren. De er brugbare til mange ikke ondsindede opgaver på din computer, og du har sikkert allerede installeret bots på din computer. Bots ses dog også blive brugt i ondsindede sammenhæng, hvorfor vi også tillader og at kvalificere Bots som malware.


Når Bots først har inficeret din computer, kan de udfører et hav af opgaver og kommandoer på din computer uden samtykke eller kendskab. Hackere vil som oftest også forsøge at inficere flere computere med den samme bot for at skabe, hvad der kaldes et ”botnet” (forkortelse af robot network). Et botnet bruges til at fjernstyre inficerede computere, stjæle følsom data, spionere på brugerens computer, distribuere spam og pop ups og i værste fald slette hele netværk på arbejdspladser.7. Hvad er Rootkits


Rootkits tillader fjernstyring af computeren af en tredje part. Rootkits bliver oftest brugt af IT-supportere, der skal fejlsøge på én eller flere computere uden at være fysisk tilstede. Hvis det først installeres på din computer af hacker, så har vi balladen. For hvis der er installeret en rootkit på din computer uden samtykke, kan hackeren overtage din computer fuldstændigt. Du er dermed fuldstændig blottet for andre malware infektioner.8. Hvad er Trojan horses / Trojanske heste?


Trojanske heste kendetegnes ved, at de udgiver sig for at være accepterede filtyper på computeren. Når den først er downloadet eller installeret på computeren, bryder den frem og udfører formålet. Formålet kan eksempelvis være at installere Ransomware, Spyware eller noget helt tredje.

Tegn på at du malware på din computer


Som oftest vil du ikke umiddelbart ikke kunne mærke, at din computer er inficeret med malware eller virus. Dette skyldes, at de fleste typer af malware netop er lavet for at undgå at tiltrække opmærksomhed. Den skal helst arbejde latent i bagrunden, så du netop ikke opdager den.


Ingen regel uden undtagelse! Der er symptomer, der kan indikerer at computeren er blevet inficeret. Læs artiklen og bliv klogere på, hvordan du opdager symptomerne, og hvad du eventuelt kan gøre for at undgå malware og virusser fra starten.


Læs mere

Sikre dig mod virus og malware med Duka Sikkerhedsabonnement

Sikkerhedsabonnement
Til dig, der vil have en sikker computer

Sikkerhedsabonnementet er til dig, som udelukkende vil sikre, at din computer og de ting, du laver på den, er godt beskyttet. Det er vores mindste og billigste abonnement, hvor vi udelukkende tager os af alt, hvad du har brug for til din IT-sikkerhed.

Et Sikkerhedsabonnement koster 79 kr./md., og du får:

 • Adgang til dukaINFO kontrolcenter, der sikrer backup og IT-beskyttelse
 • Automatisk backup af op til 20 GB. Der laves backup hver halve time.
 • Automatisk opdatering af de programmer, du har på din computer.
 • Antivirus-beskyttelse fra Bitdefinder, der er et af de førende softwarefirmaer på markedet.
Tryghedsabonnement
Til dig, der vil have mest mulig glæde af din computer

Med et Tryghedsabonnement får du udover IT-sikkerhed også adgang til en masse andre fordele, der gør det nemt for dig at få mest mulig glæde af din computer. Serviceabonnementet dækker mange af de ting, som du jævnligt støder på, når du bruger din computer til eksempelvis underholdning eller småopgaver i hverdagen.

Tryghedsabonnement koster 199 kr./md. og giver dig:

 • Klargøring af computer, hvis du køber en ny hos os. Vi sørger for at fjerne spamsoftware fra computeren, opdatere den og overføre dokumenter fra din gamle computer.
 • Vi ringer til dig, når du har modtaget din nye computer, og sikrer os, at du er kommet godt i gang med at bruge den.
 • Udvidet produktgaranti* på din computer, hvis den er købt hos Duka. Så slipper du for uforudsete regninger.
 • Fri adgang til vores IT-eksperter, der sidder klar til at give dig support via telefon, chat og mail. Er der brug for det, kan de også guide dig med fjernstyring af din computer.
 • Adgang til dukaINFO kontrolcenter, der sikrer backup og IT-beskyttelse
 • Automatisk backup af op til 100 GB. Der laves backup hver halve time.
 • Automatisk opdatering af de programmer, du har på din computer.
 • Antivirusbeskyttelse fra Bitdefinder, der er et af de førende softwarefirmaer på markedet.

*Den udvidede produktgaranti bortfalder, såfremt det ikke længere er muligt at skaffe reservedele. Den udvidede produktgaranti dækker ikke sliddele som batteri og selvforskyldte skader som eksempelvis kaffe i tastaturet eller tab af computeren. Den udvidede produktgaranti gælder, når der ikke har været ophold i abonnementet.

Tryghedsabonnement Plus
Til dig, der vil have service til både din computer, tablet og smartphone

Med et Tryghedsabonnement Plus i ryggen kan du slappe af og føle dig helt rolig, når du bruger dine enheder. Vi sørger nemlig for alt, hvad du har brug for til din computer, ligesom vi kan hjælpe dig med din tablet og smartphone.

Du får selvfølgelig samme fordele som med Tryghedsabonnementet i forhold til IT-sikkerhed, klargøring af din nye computer, udvidet produktgaranti om meget mere.

Desuden giver Tryghedsabonnementet Plus dig også rådgivning ved køb af ny elektronik.

Tryghedsabonnement Plus koster 249 kr./md. og du får:

 • Klargøring af computer, hvis du køber en ny hos os. Vi sørger for at fjerne spamsoftware fra computeren, opdatere den og overføre dokumenter fra din gamle computer.
 • Vi ringer til dig, når du har modtaget din nye computer og sikrer os, at du er kommet godt i gang med at bruge den.
 • Udvidet produktgaranti* på din computer, hvis den er købt hos Duka. Så slipper du for uforudsete regninger.
 • Fri adgang til vores IT-eksperter, der sidder klar til at give dig support via telefon, chat og mail. Er der brug for det, kan de også guide dig med fjernstyring af din computer.
 • Ekstra support, så du også kan få svar på spørgsmål om din tablet, printer og smartphone.
 • Uafhængig købsrådgivning ved køb af ny elektronik som tablet, computer, mobiltelefon, printer, Chromecast, Apple TV og meget mere.
 • Adgang til dukaINFO kontrolcenter, der sikrer backup og IT-beskyttelse
 • Automatisk backup af op til 100 GB. Der laves backup hver halve time.
 • Automatisk opdatering af de programmer, du har på din computer.
 • Antivirusbeskyttelse fra Bitdefinder, der er et af de førende softwarefirmaer på markedet.

*Den udvidede produktgaranti bortfalder, såfremt det ikke længere er muligt at skaffe reservedele. Den udvidede produktgaranti dækker ikke sliddele som batteri eller selvforskyldte skader, som eksempelvis kaffe i tastaturet eller tab af computeren. Den udvidede produktgaranti gælder, når der ikke har været ophold i abonnementet.

Familieabonnement
Til dig, der vil give familien IT-sikkerhed og andre fordele

Med et Familieabonnement kan alle i familien få glæde af vores service. I kan være op til 5 individuelle brugere – I behøver ikke engang at bo under samme tag.

Serviceabonnementet giver de samme fordele som Tryghedsabonnementet, hvor vi tager os af alt, hvad I har brug for til jeres IT-sikkerhed og giver jer fri adgang til support hos vores IT-eksperter.

Klargøring af computere og den udvidede produktgaranti* gælder de computere, I har købt hos os.

Familieabonnementet koster 399 kr./md. og I får:

 • Klargøring af computer, hvis du køber en ny hos os. Vi sørger for at fjerne spamsoftware fra computeren, opdatere den og overføre dokumenter fra din gamle computer.
 • Vi ringer til dig, når du har modtaget din nye computer og sikrer os, at du er kommet godt i gang med at bruge den.
 • Udvidet produktgaranti* på din computer, hvis den er købt hos Duka. Så slipper du for uforudsete regninger.
 • Fri adgang til vores IT-eksperter, der sidder klar til at give dig support via telefon, chat og mail. Er der brug for det, kan de også guide dig med fjernstyring af din computer.
 • Adgang til dukaINFO kontrolcenter, der sikrer backup og IT-beskyttelse
 • Automatisk backup af op til 100 GB til alle 5 brugere. Der laves backup hver halve time.
 • Automatiske opdateringer af de programmer, du har på din computer.
 • Antivirusbeskyttelse fra Bitdefinder, der er et af de førende softwarefirmaer på markedet.
 • Én samlet regning for hele familien.

*Den udvidede produktgaranti bortfalder, såfremt det ikke længere er muligt at skaffe reservedele. Den udvidede produktgaranti dækker ikke sliddele som batteri eller selvforskyldte skader, som eksempelvis kaffe i tastaturet eller tab af computeren. Den udvidede produktgaranti gælder, når der ikke har været ophold i abonnementet.

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service