77 34 18 18

Hvad er computervirus og Malware egentlig?


Din bærbare computer, PC og tablet er i konstant udvikling og det samme er truslerne fra virusser og malware. For at kunne forsvare sig i mod de mistænksomme virusser og malware, er det nødvendigt at forstå, hvad det i virkeligheden. Læs med her, og få et overblik over de mest almindelig malware typer, og hvorfor de potentielt er skadelige for dig og din computer.

Hvad er malware?


Begrebet ’malware’ er en sammenlægning af ordene malicious og software, og bliver brugt til at beskrive ondsindede programmer på din bærbare computer, PC eller tablet. Disse ondsindede programmer installeres uden samtykke og kan forårsage at din computer arbejder langsommere, gennemgå din computer for personlig data og dokumenter, slette data eller dokumenter eller muligvis overtage styringen af computeren, så den kan fjernstyres af andre end dig selv.

1. Hvad er Computervirus?


Navnet computervirus kommer fra sin evner til at inficere flere filer på computer. Den spreder sig med andre ord på samme måde, som en forkølelses virus, hvoraf navnet stammer. Computervirus spreder sig, når den en inficeret fil f.eks. sendes via e-mail, eller fysisk bliver båret via en USB-pen eller ekstern harddisk. Ifølge National institute of Standards and Technology (NIST) blev den første computervirus ved navn “Brain” udviklet i 1986. Den inficerede brugerens computer, når man havde forsøgt at kopiere et program ulovligt.2. Hvad er Spyware?


Spyware følger med i alt, hvad du foretager dig på din computer. Den indsamler data såsom browser historik, login informationer til forskellige hjemmesider og kan endda aktivere dit webcam. Som oftest sælges al data, der over en længere periode er opsamlet til en tredje part. Denne tredje part er typisk cyber-kriminelle, der bruger den nyerhvervede viden til at kunne hacke din computer.


På det seneste er der fundet eksempler på Spyware, der også kan tracke og opsnuse data på tværs af enheder – computere, mobiltelefoner og tablets med mere.


Læs mere Spyware her


3. Hvad er Computer orme/worms?


I modsætning til computervirus, der spredes via aktiv hjælp, inficerer computer worms netværket ved at udnytte sikkerhedshuller i interne netværk og e-mail klienter. Når en computer worm først har inficeret din computer spreder den sig helt af sig selv. Den spreder sig ved at sende hundredtusinder kopier af sig selv, ud i netværket i håbet om at kunne finde en eller flere sikkerhedshuller. Før i tiden lavede computer worms ravage på computeren og netværket, fordi den opbrugte ressourcer, hvilket medførte at computer og netværk arbejde meget langsommere end normalt. Nu indeholder computer worms ofte ondsindede malware, der forsøger at stjæle eller slette data på computeren eller netværket.


4. Hvad er Adware?


Adware er én af de mest almindelige gener, man finder, når man er online. Adware programmerne leverer automatisk reklamer til de computere, programmet er installeret på. Det er typisk kendetegnet ved, at man installerer noget på computeren, som efterfølgende medfører, at man får pop-up’s, der indeholder reklamer man ikke har bedt om. Adware er i udgangspunktet ikke ondsindet, men den tracker oftest din færden på computere eller internettet, sælger så denne data videre til en tredje part, der kan bruge informationerne i online markedsføring.


Ifølge BetaNews har man den seneste tid set eksempler på Adware, der kan lokaliserer dit anti-virus program og deaktivere det. Adware kan umiddelbart ikke kategoriseres som malware, da brugerne har givet samtykke til at programmet godt må installeres.


Det kan derfor altid være en god ide at læse det med småt, selvom det måske virker uoverskueligt. Vær altid kritisk – hvis du bliver bedt om at downloade noget, du ikke selv har søgt efter eller aktiv bedt om.5. Hvad er Ransomware?


Ransomeware inficerer din computer, hvorefter den krypterer(låser) dele eller alle filerne på din computer. Afsenderen af ransomware forlanger dernæst en løsesum, for at låse dine filer op, så du igen kan tilgå dem. Oftest er det dokumenter og billeder på computeren, der krypteres, da disse filer har stor værdi for brugeren. Man er altid mere tilbøjelig til at ville betale for familiebilleder eller vigtige arbejdsdokumenter end ligegyldig data man ikke ved, hvad er. Afsender vil oftest påstå at være fra en autoritetstro instans, så du vil være mere tilbøjelig til at betale løsesummen.


Derfor er det vigtigt, at man ofte tager sikkerhedskopieringer og backup af sin computer, PC og bærbare computer.


Ifølge FBI’s Internet Crime Complaint Center, modtog de henvendelse vedrørende én Ransomware ved navn ”CryptoWall”, der til sammen udgjorde den nette sum af 18 millioner dollars i løsesums penge.6. Hvad er Bots?


Bots er programmer, der i udgangspunktet er designet til at udføre og automatisere forskellige opgaver på computeren. De er brugbare til mange ikke ondsindede opgaver på din computer, og du har sikkert allerede installeret bots på din computer. Bots ses dog også blive brugt i ondsindede sammenhæng, hvorfor vi også tillader og at kvalificere Bots som malware.


Når Bots først har inficeret din computer, kan de udfører et hav af opgaver og kommandoer på din computer uden samtykke eller kendskab. Hackere vil som oftest også forsøge at inficere flere computere med den samme bot for at skabe, hvad der kaldes et ”botnet” (forkortelse af robot network). Et botnet bruges til at fjernstyre inficerede computere, stjæle følsom data, spionere på brugerens computer, distribuere spam og pop ups og i værste fald slette hele netværk på arbejdspladser.7. Hvad er Rootkits


Rootkits tillader fjernstyring af computeren af en tredje part. Rootkits bliver oftest brugt af IT-supportere, der skal fejlsøge på én eller flere computere uden at være fysisk tilstede. Hvis det først installeres på din computer af hacker, så har vi balladen. For hvis der er installeret en rootkit på din computer uden samtykke, kan hackeren overtage din computer fuldstændigt. Du er dermed fuldstændig blottet for andre malware infektioner.8. Hvad er Trojan horses / Trojanske heste?


Trojanske heste kendetegnes ved, at de udgiver sig for at være accepterede filtyper på computeren. Når den først er downloadet eller installeret på computeren, bryder den frem og udfører formålet. Formålet kan eksempelvis være at installere Ransomware, Spyware eller noget helt tredje.

Tegn på at du malware på din computer


Som oftest vil du ikke umiddelbart ikke kunne mærke, at din computer er inficeret med malware eller virus. Dette skyldes, at de fleste typer af malware netop er lavet for at undgå at tiltrække opmærksomhed. Den skal helst arbejde latent i bagrunden, så du netop ikke opdager den.


Ingen regel uden undtagelse! Der er symptomer, der kan indikerer at computeren er blevet inficeret. Læs artiklen og bliv klogere på, hvordan du opdager symptomerne, og hvad du eventuelt kan gøre for at undgå malware og virusser fra starten.


Læs mere

Sikre dig mod virus og malware med Duka Sikkerhedspakken

Antivirus
Læs mere om antivirus

Med Sikkerhedspakken og Tryghedspakken følger intet mindre end markedets bedste antivirus, der hjælper over 500 millioner mennesker verden over med at afværge angreb i form af f.eks. phishing eller malware. Tjenesten leveres af Bitdefender, der har været førende på området i årtier, og beskytter alle fra de største IT-virksomheder i verden til helt almindelige private brugere.

Et godt antivirusprogram er fundamentet for din IT-sikkerhed, og Bitdefender* er blandt de bedste, der findes. Antivirusprogrammet sørger for at holde dig sikker, når du bruger din computer. Det gælder både når du er på internettet, og måske kommer til at komme ind på en lyssky hjemmeside, eller his du bliver aktivt angrebet af hackere. Bitdefender kan også markere mistænkelige e-mails, så du ikke falder i den desværre alt for almindelige phishing-fælde, hvor man bliver lokket til at trykke på et link i en e-mail. Der er set utallige eksempler på den slags mails, og de håndteres bedst med en blanding af skepsis, sund fornuft og et godt antivirusprogram.

Et antivirusprogram er selvfølgelig ikke en opfordring til at tage hovedet under armen, når det gælder ens digitale liv. Hvad et godt antivirusprogram derimod kan gøre, er at fungere som din ekstra kritiske sans, der kan advare dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i en given situation.

*Bitdefender fremgår som AV Defender på computeren, da det er en del af Bitdefender teknologien.

Automatisk opdatering
Læs mere om opdateringer

Her er de programmer, der automatisk opdateres med Sikkerhedspakken*

  • Adobe Reader
  • Adobe Flash
  • Skype
  • Teamviewer
  • VLC
  • Antivirus (Bitdefender)
  • Google Chrome

* Forudsat, at de er installerede på computeren i forvejen.

En af de vigtigste faktorer i din online sikkerhed er, om dine programmer er opdaterede til de nyeste versioner. Hackere finder og udnytter nemlig huller i ældre versioner, og bruger dem som indgang til alt, der ligger på din computer.

Derfor inkluderer vi i Sikkerhedspakken automatisk opdatering af udvalgte programmer, så du kan være sikker på, at ingen finder huller i din sikkerhed. Og det er slet ikke så langt ude at tro, at du ligger inde med gamle versioner af programmer - det viser sig, at mindst 13,6 % af programmerne på danskernes computere er forældede, på trods af, at der findes opdateringer tilgængelige til dem. Det er muligvis fordi man får valget, om man vil opdatere nu, eller vente til lidt senere. Og når man nu får valget, kender vi godt svaret, for det kommer altid lige når man har gang i noget vigtigt, hvor man ikke gider vente fem minutter på en opdatering. Det er netop derfor, vi har gjort vores opdateringer automatiske, for så skal du aldrig tage stilling til, om det er noget, du vil gøre lige nu, eller udskyde til senere.

Ved at sørge for at holde alle programmer opdaterede, mindsker man markant risikoen for at blive ramt af hackerangreb. Derfor har vi inkluderet denne service som standard i vores Sikkerhedspakke.

Sikkerhedskopiering
Læs mere om sikkerhedskopiering

Tages hver halve time (afhængig af at have forbindelse til internettet).

Der tages backup af følgende bruger-mapper: "Skrivebord", "Billeder", "Dokumenter", "Videoer", "Musik", "Overførsler". (Med bruger-mapper menes de mapper, som findes under mappen "Brugere" / "Users"). *

Der tages backup til en grænse på 20 GB på tværs af mapper. Data er tilgængelig i mindst 30 dage efter ændring/sletning.

Der er ikke nogen vej udenom det: Alle bør have en backupløsning, hvis man vil vide sig helt sikker på, at ens data ikke kan forsvinde på et splitsekund. Uanset om der er tale om en stor skriftlig opgave, et regneark eller familiens digitale fotoalbum, er det hele sårbart, hvis man ikke sørger for at gemme det enten flere steder eller på flere forskellige måder. Med vores automatiske backup, der tages hver halve time, skal du ikke være bange for at miste det arbejde du laver på din computer, selv hvis uheldet skulle være ude.

De fleste eksperter anbefaler at gemme både lokalt (på din egen computer) og i en cloud-løsning, som f.eks. dukas automatiske backup. Cloud-løsninger henviser til den så omtalte ”sky”, hvor man kan lagre sin data, som f.eks. Dropbox, Google Drive og lignende. Grunden til denne anbefaling er, at andet ganske enkelt er for usikkert, og man løber en unødvendig risiko ved ikke at sikre sig på denne måde. Det sikre i en cloud-løsning er netop, at den er tilgængelig, uanset hvad der sker med dit eget stykke hardware.

Alt for mange oplever at miste uvurderlige billeder eller vigtige dokumenter, fordi de ikke har en backupløsning. Med vores automatiske backup behøver du aldrig være nervøs for, at det kan ske for dig igen.

* Der tages ikke backup af .exe eller .msi-filer der måtte findes i mapperne.

Support
Læs mere om support i sikkerhedspakken

Sikkerhedspakken adskiller sig fra lignende produkter ved, at du ikke kun får alt de tekniske redskaber, du har brug for, men også en livline af eksperter. Med i pakken er nemlig sikkerhedssupport fra Dukas hold af IT-eksperter, der tilsammen løser over 200.000 supportopgaver fra danskerne hvert år.

Spørgsmål om sikkerhed er ikke simple, og hackerne bliver hele tiden mere sofistikerede i deres scams. Hvor det tidligere var relativt simpelt at se på en mail, om den var ude på at snyde en eller ej, kan alle nu ryge i fælden. Derfor er netop mistanke om falske e-mails en af de ting, du kan ringe ind til Dukas eksperter om. De kan enten hjælpe dig med det samme, eller sende den til nærmere teknisk analyse.

Ligeledes vejleder de f.eks. om, hvorvidt man kan stole på en hjemmeside eller ej, hvad man skal gøre, hvis ens computer nu skulle blive inficeret med virus, og hvordan man gendanner filer fra backup.

Kort sagt er Dukas sikkerhedssupport din personlige sikkerhedslinje, som du kan ringe til, hvis du nu skulle blive i tvivl om noget.

Vi sidder klar til at få dig videre, og vi giver ikke slip før det hele virker som det skal!

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service