77 34 18 18

Myter og fakta omkring IT-sikkerhed


Der finder et hav af udbredte myter omkring computervira og malware. Hvilke myter holder stik? Få svaret i nedenfor, og bliv klogere på, hvornår du skal reagerer og hvorfor.


Enhver fejlmeddelelse indikerer at du er inficeret med ondsindet virus eller malware


Dette er forkert. Når du modtager en fejlmeddelelser, er det dit styresystem, der fortæller dig, at noget ikke er, som det burde være. Fejlmeddelelser og styresystem-popup’s kan lige så vel skyldes defekt hardware eller software fejl.


Computer virus, orme og malware kræver altid brugerinteraktion


Dette er forkert. Koden bag computer virus, orme eller malware skal igangsættes, men dette kræver ingen brugerinteraktion. De ondsindede vira spredes og udnytter sårbarheder på din computer. Det er derfor vigtigt opdatere styresystem og software på computeren. Hvis dette ikke er opdateret, er der større sandsynlighed for at computeren er sårbar overfor ondsindede vira og malware infektioner.


Hvad er virus og malware egentlig?


Vedhæftede filer e-mails fra kendte afsendere er sikre


Dette er desværre forkert. Selvom dette umiddelbart burde være sandt, skal man huske på, at afsenderens computer kan være inficeret af virus eller malware. Og det netop kan være den inficerede computer og ikke personen bag, der er den reelle afsender af mailen. Så selvom du kender afsenderen, bør du ikke åbne noget, du ikke ved, hvad er. Du kan evt. svare tilbage på mailen, hvori du spørger ind til, hvad det er, han har vedhæftet.


Antivirusprogrammer stopper alle cyber trusler


Desværre er svaret nej! Selv om antivirus software gør, hvad det kan for at være på forkant med vira og malware udviklingen, kan det desværre ikke opsnuse alle cyber trusler. For at kunne udvikle en kur, er man nødt til at kende til infektionen. Det samme gør sig gældende i forbindelse med vira og malware. Det er derfor vigtigt, at du bruger din sunde fornuft og forholder dig kritisk til indhold og henvendelser du intet kender til.


Virus og malware kan forårsage fysisk skade på din computer


Dette er forkert. Der er lavet flere uafhængige studier, som alle påviser, at det endnu ikke er muligt for en virus at overophede microchips i computeren.


Derfor er det vigtigt at tage backup og sikkerhedskopieringer?


Når det så er sagt, så er det ikke utænkeligt at virus og malware i den nærmeste fremtid kan hackes og gøre skade på både hardware og mennesker. Hvad nu hvis en bil inficeres af ondsindet virus og/eller malware. Bilen kan potentielt fjernstyres og forårsage uheld. En ’smart’ ovn kan vildledes til at køre på maksimal varme over en længere periode. Og ja – det kan være farligt. Fremtidens malware kan muligvis inficere andre elektroniske apparater, som vi endnu ikke beskytter med anti-virus og lignende.

Hvordan opdager jeg virus og malware?


Der findes en lang række af misforståelser angående malware – og de opstår typisk, fordi at det ikke interesserer os. Men vi bliver efterhånden nødt til at forstå, hvad malware er, og hvilken betydning det kan have for dig, hvis du bliver inficeret.


De fleste tror, at man indlysende både kan se og mærke, hvis computeren er inficeret med virus eller malware. I de fleste tilfælde forholder det sig desværre ikke sådan. Typisk efterlader malware og virus ingen synlige eller mærkbare spor på din computer og styresystem – og dog! Klik videre, og bliv rustet til at kunne spotte de få tell-signs, der kan være.


Læs mere

Bliv helt sikker med Sikkerhedspakken

Antivirus
Læs mere om antivirus

Med Sikkerhedspakken og Tryghedspakken følger intet mindre end markedets bedste antivirus, der hjælper over 500 millioner mennesker verden over med at afværge angreb i form af f.eks. phishing eller malware. Tjenesten leveres af Bitdefender, der har været førende på området i årtier, og beskytter alle fra de største IT-virksomheder i verden til helt almindelige private brugere.

Et godt antivirusprogram er fundamentet for din IT-sikkerhed, og Bitdefender* er blandt de bedste, der findes. Antivirusprogrammet sørger for at holde dig sikker, når du bruger din computer. Det gælder både når du er på internettet, og måske kommer til at komme ind på en lyssky hjemmeside, eller his du bliver aktivt angrebet af hackere. Bitdefender kan også markere mistænkelige e-mails, så du ikke falder i den desværre alt for almindelige phishing-fælde, hvor man bliver lokket til at trykke på et link i en e-mail. Der er set utallige eksempler på den slags mails, og de håndteres bedst med en blanding af skepsis, sund fornuft og et godt antivirusprogram.

Et antivirusprogram er selvfølgelig ikke en opfordring til at tage hovedet under armen, når det gælder ens digitale liv. Hvad et godt antivirusprogram derimod kan gøre, er at fungere som din ekstra kritiske sans, der kan advare dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i en given situation.

*Bitdefender fremgår som AV Defender på computeren, da det er en del af Bitdefender teknologien.

Automatisk opdatering
Læs mere om opdateringer

Her er de programmer, der automatisk opdateres med Sikkerhedspakken*

  • Adobe Reader
  • Adobe Flash
  • Skype
  • Teamviewer
  • VLC
  • Antivirus (Bitdefender)
  • Google Chrome

* Forudsat, at de er installerede på computeren i forvejen.

En af de vigtigste faktorer i din online sikkerhed er, om dine programmer er opdaterede til de nyeste versioner. Hackere finder og udnytter nemlig huller i ældre versioner, og bruger dem som indgang til alt, der ligger på din computer.

Derfor inkluderer vi i Sikkerhedspakken automatisk opdatering af udvalgte programmer, så du kan være sikker på, at ingen finder huller i din sikkerhed. Og det er slet ikke så langt ude at tro, at du ligger inde med gamle versioner af programmer - det viser sig, at mindst 13,6 % af programmerne på danskernes computere er forældede, på trods af, at der findes opdateringer tilgængelige til dem. Det er muligvis fordi man får valget, om man vil opdatere nu, eller vente til lidt senere. Og når man nu får valget, kender vi godt svaret, for det kommer altid lige når man har gang i noget vigtigt, hvor man ikke gider vente fem minutter på en opdatering. Det er netop derfor, vi har gjort vores opdateringer automatiske, for så skal du aldrig tage stilling til, om det er noget, du vil gøre lige nu, eller udskyde til senere.

Ved at sørge for at holde alle programmer opdaterede, mindsker man markant risikoen for at blive ramt af hackerangreb. Derfor har vi inkluderet denne service som standard i vores Sikkerhedspakke.

Sikkerhedskopiering
Læs mere om sikkerhedskopiering

Tages hver halve time (afhængig af at have forbindelse til internettet).

Der tages backup af følgende bruger-mapper: "Skrivebord", "Billeder", "Dokumenter", "Videoer", "Musik", "Overførsler". (Med bruger-mapper menes de mapper, som findes under mappen "Brugere" / "Users"). *

Der tages backup til en grænse på 20 GB på tværs af mapper. Data er tilgængelig i mindst 30 dage efter ændring/sletning.

Der er ikke nogen vej udenom det: Alle bør have en backupløsning, hvis man vil vide sig helt sikker på, at ens data ikke kan forsvinde på et splitsekund. Uanset om der er tale om en stor skriftlig opgave, et regneark eller familiens digitale fotoalbum, er det hele sårbart, hvis man ikke sørger for at gemme det enten flere steder eller på flere forskellige måder. Med vores automatiske backup, der tages hver halve time, skal du ikke være bange for at miste det arbejde du laver på din computer, selv hvis uheldet skulle være ude.

De fleste eksperter anbefaler at gemme både lokalt (på din egen computer) og i en cloud-løsning, som f.eks. dukas automatiske backup. Cloud-løsninger henviser til den så omtalte ”sky”, hvor man kan lagre sin data, som f.eks. Dropbox, Google Drive og lignende. Grunden til denne anbefaling er, at andet ganske enkelt er for usikkert, og man løber en unødvendig risiko ved ikke at sikre sig på denne måde. Det sikre i en cloud-løsning er netop, at den er tilgængelig, uanset hvad der sker med dit eget stykke hardware.

Alt for mange oplever at miste uvurderlige billeder eller vigtige dokumenter, fordi de ikke har en backupløsning. Med vores automatiske backup behøver du aldrig være nervøs for, at det kan ske for dig igen.

* Der tages ikke backup af .exe eller .msi-filer der måtte findes i mapperne.

Support
Læs mere om support i sikkerhedspakken

Sikkerhedspakken adskiller sig fra lignende produkter ved, at du ikke kun får alt de tekniske redskaber, du har brug for, men også en livline af eksperter. Med i pakken er nemlig sikkerhedssupport fra Dukas hold af IT-eksperter, der tilsammen løser over 200.000 supportopgaver fra danskerne hvert år.

Spørgsmål om sikkerhed er ikke simple, og hackerne bliver hele tiden mere sofistikerede i deres scams. Hvor det tidligere var relativt simpelt at se på en mail, om den var ude på at snyde en eller ej, kan alle nu ryge i fælden. Derfor er netop mistanke om falske e-mails en af de ting, du kan ringe ind til Dukas eksperter om. De kan enten hjælpe dig med det samme, eller sende den til nærmere teknisk analyse.

Ligeledes vejleder de f.eks. om, hvorvidt man kan stole på en hjemmeside eller ej, hvad man skal gøre, hvis ens computer nu skulle blive inficeret med virus, og hvordan man gendanner filer fra backup.

Kort sagt er Dukas sikkerhedssupport din personlige sikkerhedslinje, som du kan ringe til, hvis du nu skulle blive i tvivl om noget.

Vi sidder klar til at få dig videre, og vi giver ikke slip før det hele virker som det skal!

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service