Trustpilot
+45 77 34 18 18

Rust dig selv mod ransomware – Hvordan inficerer hackere computere verden over?

 


Ransomware er form for malware, der er designet til at presse penge ud af et offer via deres computer. Ransomware kræver ofte betaling for at fortryde ændringer malwaren eller virussen har foretaget på ofrets computer. Ændring kan for eksempel være:  • Kryptering af alt data, der er lagret på ofrets harddisk, så ofret ikke længere kan få adgang til det.

  • Ofret kan ikke logge ind på computeren, og er dermed låst helt ude.

Sådan inficerer ransomware din computer


Ransomware kan slippe ind på computeren på mange forskellige måder.  • Via phising e-mails

  • Efter man har besøgt en hjemmeside, der indeholder et ondsindet program, der automatisk downloader


Når ransomware er installeret på din computer, vil den enten forsøge at kryptere oplysninger, der er gemt på ofrets computer eller forhindre computeren i at køre normalt. Alt sammen mens den efterlader en eller flere meddelelser om en løsesum, som ofret må betale, for igen at kunne tilgå krypterede filer eller gendanne operativsystem. Som oftest så opdager man det først, når det er for sent. Man vil typisk blive mødt med en besked efter man genstarter computeren, om at computeren er låst.


Betalingen foregår oftest via Bitcoin overførelser, da bitcoins nærmest er umulige at spore. Gebyret, løsesummen og eller betalingen for at få dekrypteret sine filer ligger typisk mellem 2-3 bitcoins, hvilket ca.  svarer til 100.000 – 150.000 kroner.


 


Ransomware metoder


Ransomware er desværre et stigende problem, og vinder mere ind hos cyber-kriminelle. Hvis man får krypteret følsomme dokumenter, familiebilleder eller virksomhedsdokumenter, og ikke forinden har lavet sikkerhedskopiering, er man ofte villig til at betale store summer.


Du vil oftest blive mødt af følgende afpresningsmetoder, hvis du bliver udsat for ransomware angreb. Disse kan variere alt efter, hvor i verden du befinder dig.


Falske meddelelser manglende betaling af licens


I lande, hvor piratkopiering af software er stort, vil man blive mødt af pop-up meddelelser, der påstår, at du har installeret software på computeren, uden at betale licens. De truer med politianmeldelse, hvis ikke du betaler. 


Falske påstande om ulovligt indhold på din computer


I de lande, hvor piratkopiering ikke er så stort, vil man blive mødt af pop-up meddelelser, der påstår, at du har ulovligt indhold på din computer. Dette kunne f.eks. være børnepornografi eller andet snavs. Afsenderen af pop-up meddelelsen påstår som oftest at være fra retshåndhævende myndigheder. Hvis du ikke betaler den påkrævede bøde, påstår de, at du ryger i fængsel med det samme. Hvilket jo selvfølgelig ikke er tilfældet.

Tegn på at du har malware på din computer


Som oftest vil du ikke umiddelbart ikke kunne mærke, at din computer er inficeret med malware eller virus. Dette skyldes, at de fleste typer af malware netop er lavet for at undgå at tiltrække opmærksomhed. Den skal helst arbejde latent i bagrunden, så du netop ikke opdager den.


Ingen regel uden undtagelse! Der er symptomer, der kan indikerer at computeren er blevet inficeret. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du opdager symptomerne, og hvad du eventuelt kan gøre for at undgå malware og virusser fra starten.


Læs mere

Seneste nyheder, guides, tips og tricks

Fornavn
Efternavn
Spørgsmål og svar Kunde Service