77 34 18 18

Sådan vælger man den rigtige computer

Man skulle tro, at det var en smal sag at vælge den helt rigtige computer, når markedet bugner af PC’er til et hvert behov. Måske er det netop de mange valgmuligheder, som gør det svært at vide præcis, hvad man skal gå efter for at gøre det bedste køb.


Denne guide hylder ikke en bestemt computermodel fremfor en anden. Til gengæld får du en stærk metode til at vælge computer, så du kan navigere sikkert i junglen af PC’er, når du planlægger et køb.


Metodens fem trin kan bruges uanset, om du skal købe din første computer, eller skifte den gode gamle model ud med en ny.


Valget er op til dig. Det eneste, vi anbefaler alle, er at skifte Windows 7 ud med en Windows 10 inden januar 2020, hvor Microsoft ikke længere lapper sikkerhedshullerne i det gamle styresystem.


5 ting du skal have styr på for at vælge den rigtige computer


Det kræver ikke specialiseret viden at bruge metoden. Du skal kun have styr på dine computervaner, som du finder ved at tage stilling til guidens fem trin. Når du har styr på dem, er du klædt på til at vælge den bedste computer til dine behov.


1) Hvornår bruger du computeren?


Først skal du finde ud af, om du skal vælge en stationær- eller bærbarcomputer. Det finder du af ved at spørge dig selv, hvor og hvornår du bruger computeren.


Hvis du kun bruger computeren derhjemme, og ikke har behov for at tage den med på farten, så er den stationære computer et godt valg. Har du derimod brug for større fleksibilitet, hvor du kan tage computeren med på farten, kan en bærbarcomputer være en bedre løsning.


Hvis du har brug for at komme mere i dybden med forskellene på en bærbar- og stationærcomputer, inden du beslutter dig, så har hjemmesiden bredbåndsmatch en god artikel om emnet, som du finder her


2) Hvor mange penge vil du bruge?


Tag stilling til, hvor mange penge du vil bruge på en ny computer. Computere varierer i pris og selvom pris og kvalitet ofte følges ad, så er det dumt at betale mange penge for funktioner, du hverken får brugt eller har brug for.


En god tommelfingerregel er at lade være med at købe (meget) forældede computermodeller, fordi du risikerer at sidde med en maskine, der ikke kan bruges sammen med nyere hardware og software. Det er mest i forbindelse med brugt elektronik, at du skal være særligt opmærksom på, at computeren skal have nok kapacitet til at kunne trække de programmer du har brug for.


Tip: Hvis du har fundet en billig computer i restsalg, så spørg ind til processoren og hvilken hardware og software denne er kompatibel med, så finder du hurtigt ud af, om du bliver snydt, eller om du har været heldig og fundet et hamrende godt tilbud.


Du kan også overveje om HaaS er noget for dig. HaaS står for ”Hardware as a Service”, hvilket vil sige, at du har din computer på abonnement og lejer brugsretten til maskinen. Til gengæld er antivirus, Office 365, automatisk opdatering og backup tænkt ind i abonnementet, hvor priserne ligger fra 299,- om måneden for hele pakken.


Hvis HaaS er relevant for dig, kan du ringe til Duka på 77 34 18 18 og høre nærmere.


Det skal også siges, at hvis du overvejer en miljøvenlig computer, så kan du læse mere her.


3) Kan du nøjes med en ny skærm?


Hvis din computer fungerer som den skal (hverken langsom eller hakkende), men er hård for øjnene at sidde ved, så spørg dig selv, om du skal bruge en ny skærm i stedet for en ny computer.


En god skærm kan forbedre oplevelsen ved computeren betragteligt, fordi den bl.a. er mildere for øjnene. I dag er mange skærme beskyttet mod ridser og refleksbehandlet, så du undgår gener fra lysindfald, når du bruger den.


Vær opmærksom på, at skærmen og computeren skal bruge den samme type kabler.


4) Hvad bruger du computeren til?


Spørg dig selv, hvor meget computeren skal kunne trække. Hvis du kun bruger kontorprogrammer svarende til Office 365, og ellers kun søger lidt på nettet og bruger streamingtjenester som f.eks. YouTube, Netflix, Spotify, HBO - så er det begrænset, hvor stærk en computer, du har brug for.


Hvis du derimod redigerer videoer, laver grafisk arbejde og vil have den bedste oplevelse med de nyeste spil (eller måske blot én eller to af eksemplerne) Så får du brug for en computer med flere kræfter - og kræfter koster ekstra.


Men husk, at jo mere kraft computeren har, des længere tid går der, inden den skal udskiftes.


5) Hvor meget plads skal du bruge på computeren?


Find ud af, hvor stort et harddrive, du skal bruge.


Alle computere har et harddrive og kan ikke fungere uden, fordi computeren bruger harddrivet til at gemme alle slags filer og informationer på. Både dine egne (såsom dokumenter, billeder, videoer) og programmer såsom Word, Excel osv.


Endnu vigtigere, så er computerens operativsystem også installeret på harddriveren, hvilket sørger for at computeren kan kommunikere internt med de forskellige programmer og få det hele til ”at køre”.


Selvom harddriven er nødvendig og vigtig, betyder det ikke, at du har brug for én med meget plads. Det kommer an på, hvor meget information, du skal have opmagasineret på computeren. Jo mere information, du har, des vigtigere er det tænke lidt i harddrive også.


Tip: Der er stor forskel på, hvor meget filer fylder. Tekstfiler fylder eksempelvis ikke ret meget, så hvis du hovedsaligt gemmer denne type information, er harddriven sandsynligvis ikke det vigtigste parameter for dig at kigge på.


Gemmer du derimod store musikfiler, har store foto- eller videobiblioteker og arbejder med videoredigering, så er det en god ide at være opmærksom på, at den nye computer skal have et godt harddrive.




Vælg en computer fra duka

Hjælpen er altid lige ved hånden

Ring til os, så vi kan hjælpe dig i gang 77 34 18 18

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service