77 34 18 18


5 råd om IT-sikkerhed, du bør kende, hvis du ikke vil hackes


Har du egentlig styr på din IT-sikkerhed? Ved du hvad du skal gøre, for at beskytte din computer mod virus, malware og hackerangreb? Din computer indeholder vigtige informationer om dig – og du kan så let som ingenting miste dem. Virus kan ødelægge alt indhold på din computer, eller IT-kriminelle kan bryde ind og stjæle alle dine personlige oplysninger.Tusindvis af danskere mister hver dag deres kreditkortoplysninger eller personlige data til hackere. Antallet af hackere er stadig stigende, og de bliver hele tiden snedigere. Samtidig stiger antallet af malwareangreb og netsvindel. Og alligevel tror langt de fleste af os, at vi er godt beskyttet.


Heldigvis er der rigtig mange ting, som du selv kan gøre for at højne din IT-sikkerhed. I denne artikel har vi samlet en oversigt med 5 gode råd, der giver dig mere tryghed når du bruger din computer.


1. Dine IT-systemer bør altid være opdateret


Hackere og andre IT-kriminelle ved præcist, hvordan de skal udnytte det, hvis programmerne på din computer ikke er opdateret. Det kan være programmer som Java og Microsoft Windows. Her bør du i øvrigt være opmærksom på, at Windows 7 udgår 14. januar 2020, og at du derfor snarest skal opgradere til Windows 10. Du kan læse mere om, hvorfor du bør skifte til Windows 10 her.


Sørg altid for at opdatere dine programmer jævnligt, da det nedsætter risikoen for hackerangreb. Mange programmer giver dig muligheden for at slå en automatisk opdatering til.


I den sammenhæng er det også vigtigt, at du kun installerer programmer på din computer, som du har brug for, og som stadig opdateres fra udbyderen.


2. Brug sikkerhedsprogrammer som antivirus og firewall


Antivirus kan afværges, hvis du har et antivirusprogram installeret på din computer. De fleste antivirusprogrammer kan beskytte mod virus og andre former for malware. Desuden har mange af dem filtre, der kan beskytte dig mod phishing. Og er uheldet ude, kan de scanne din computer og ofte fjerne de inficerede filer.


Dit antivirusprogram bør altid indeholde: • En firewall

 • Et antivirusprogram

 • Et spamfilter

 • Et phishingfilter


Programmet skal løbende opdateres – gerne dagligt – allerbedst er det, hvis det sker automatisk.


3. Undlad at klikke på links, du får tilsendt uopfordret


Ét af de allerbedste råd til at undgå virus er, at du ikke klikker på links eller åbner vedhæftede filer i e-mails, du får tilsendt uopfordret.


Med andre ord; modtager du en mail fra en afsender, som du ikke kender, skal du ikke åben den. Ligesom du aldrig må åbne mails om lottogevinster eller andre tilbud, der er for gode til at være sande. Et spamfilter fanger desværre ikke alle uønskede e-mails, så er du i tvivl så slet dem hellere én gang for meget, end én gang for lidt.


Det samme gør sig gældende, hvis du modtager en e-mail fra f.eks. din bank, og du ikke synes, at indholdet virker troværdigt. Ved den mindst tvivl anbefaler vi, at du sletter mailen og kontakter den pågældende afsender for at få bekræftet om mailen er ok.


4. Brug stærke og sikre kodeord


Stærke kodeord er ikke uden betydning, når hackere skal holdes fra døren.


Sørg altid for at have et password på mindst 12 tegn. Du opnår størst sikkerhed, når kodeordet er en kombination af store og små bogstaver, tal og specialtegn og ikke er ord, der optræder i ordlister.


Og så er det vigtigt, at du bruger forskellige kodeord til alle dine tjenester. Vi ved godt, at det kan være svært at holde styr på de mange kodeord, men der anbefaler vi, at du bruger en password-manager. Den gør det let og sikkert at holde styr på alle dine passwords med bare én kode.


Hos Forbrugerrådet Tænk kan du læse meget mere om password-managers. Du finder artiklen her.


For at øge din IT-sikkerhed, bør du jævnligt udskifte dine kodeord og adgangskoder


5. Udvis sikker adfærd på internettet


Du bør altid forholde dig kritisk, når du besøger en hjemmeside, og især hvis du skal udfylde en formular med personlige oplysninger. En god tommelfingerregel er, at du kun oplyser sådanne informationer på hjemmesider, som du kender og har tillid til.


Tjek også at links til sider med personlige oplysninger starter med teksten ”https:”.


Til slut skal du huske, at du ikke skal lade dig nu ikke skræmme fra vid og sans over IT-kriminalitet og hackere. I stedet skal du bruge din sunde fornuft og tage dine forholdsregler, når du færdes digitalt.


Her kan du se hvordan Duka kan hjælpe dig så du ikke skal bekymre dig om din computersikkerhed. Læs mere.

Antivirus
Læs mere om antivirus

Med Sikkerhedspakken og Tryghedspakken følger intet mindre end markedets bedste antivirus, der hjælper over 500 millioner mennesker verden over med at afværge angreb i form af f.eks. phishing eller malware. Tjenesten leveres af Bitdefender, der har været førende på området i årtier, og beskytter alle fra de største IT-virksomheder i verden til helt almindelige private brugere.

Et godt antivirusprogram er fundamentet for din IT-sikkerhed, og Bitdefender* er blandt de bedste, der findes. Antivirusprogrammet sørger for at holde dig sikker, når du bruger din computer. Det gælder både når du er på internettet, og måske kommer til at komme ind på en lyssky hjemmeside, eller his du bliver aktivt angrebet af hackere. Bitdefender kan også markere mistænkelige e-mails, så du ikke falder i den desværre alt for almindelige phishing-fælde, hvor man bliver lokket til at trykke på et link i en e-mail. Der er set utallige eksempler på den slags mails, og de håndteres bedst med en blanding af skepsis, sund fornuft og et godt antivirusprogram.

Et antivirusprogram er selvfølgelig ikke en opfordring til at tage hovedet under armen, når det gælder ens digitale liv. Hvad et godt antivirusprogram derimod kan gøre, er at fungere som din ekstra kritiske sans, der kan advare dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i en given situation.

*Bitdefender fremgår som AV Defender på computeren, da det er en del af Bitdefender teknologien.

Automatisk opdatering
Læs mere om opdateringer

Her er de programmer, der automatisk opdateres med Sikkerhedspakken*

 • Adobe Reader
 • Adobe Flash
 • Skype
 • Teamviewer
 • VLC
 • Antivirus (Bitdefender)
 • Google Chrome

* Forudsat, at de er installerede på computeren i forvejen.

En af de vigtigste faktorer i din online sikkerhed er, om dine programmer er opdaterede til de nyeste versioner. Hackere finder og udnytter nemlig huller i ældre versioner, og bruger dem som indgang til alt, der ligger på din computer.

Derfor inkluderer vi i Sikkerhedspakken automatisk opdatering af udvalgte programmer, så du kan være sikker på, at ingen finder huller i din sikkerhed. Og det er slet ikke så langt ude at tro, at du ligger inde med gamle versioner af programmer - det viser sig, at mindst 13,6 % af programmerne på danskernes computere er forældede, på trods af, at der findes opdateringer tilgængelige til dem. Det er muligvis fordi man får valget, om man vil opdatere nu, eller vente til lidt senere. Og når man nu får valget, kender vi godt svaret, for det kommer altid lige når man har gang i noget vigtigt, hvor man ikke gider vente fem minutter på en opdatering. Det er netop derfor, vi har gjort vores opdateringer automatiske, for så skal du aldrig tage stilling til, om det er noget, du vil gøre lige nu, eller udskyde til senere.

Ved at sørge for at holde alle programmer opdaterede, mindsker man markant risikoen for at blive ramt af hackerangreb. Derfor har vi inkluderet denne service som standard i vores Sikkerhedspakke.

Sikkerhedskopiering
Læs mere om sikkerhedskopiering

Tages hver halve time (afhængig af at have forbindelse til internettet).

Der tages backup af følgende bruger-mapper: "Skrivebord", "Billeder", "Dokumenter", "Videoer", "Musik", "Overførsler". (Med bruger-mapper menes de mapper, som findes under mappen "Brugere" / "Users"). *

Der tages backup til en grænse på 20 GB på tværs af mapper. Data er tilgængelig i mindst 30 dage efter ændring/sletning.

Der er ikke nogen vej udenom det: Alle bør have en backupløsning, hvis man vil vide sig helt sikker på, at ens data ikke kan forsvinde på et splitsekund. Uanset om der er tale om en stor skriftlig opgave, et regneark eller familiens digitale fotoalbum, er det hele sårbart, hvis man ikke sørger for at gemme det enten flere steder eller på flere forskellige måder. Med vores automatiske backup, der tages hver halve time, skal du ikke være bange for at miste det arbejde du laver på din computer, selv hvis uheldet skulle være ude.

De fleste eksperter anbefaler at gemme både lokalt (på din egen computer) og i en cloud-løsning, som f.eks. dukas automatiske backup. Cloud-løsninger henviser til den så omtalte ”sky”, hvor man kan lagre sin data, som f.eks. Dropbox, Google Drive og lignende. Grunden til denne anbefaling er, at andet ganske enkelt er for usikkert, og man løber en unødvendig risiko ved ikke at sikre sig på denne måde. Det sikre i en cloud-løsning er netop, at den er tilgængelig, uanset hvad der sker med dit eget stykke hardware.

Alt for mange oplever at miste uvurderlige billeder eller vigtige dokumenter, fordi de ikke har en backupløsning. Med vores automatiske backup behøver du aldrig være nervøs for, at det kan ske for dig igen.

* Der tages ikke backup af .exe eller .msi-filer der måtte findes i mapperne.

Support
Læs mere om support i sikkerhedspakken

Sikkerhedspakken adskiller sig fra lignende produkter ved, at du ikke kun får alt de tekniske redskaber, du har brug for, men også en livline af eksperter. Med i pakken er nemlig sikkerhedssupport fra Dukas hold af IT-eksperter, der tilsammen løser over 200.000 supportopgaver fra danskerne hvert år.

Spørgsmål om sikkerhed er ikke simple, og hackerne bliver hele tiden mere sofistikerede i deres scams. Hvor det tidligere var relativt simpelt at se på en mail, om den var ude på at snyde en eller ej, kan alle nu ryge i fælden. Derfor er netop mistanke om falske e-mails en af de ting, du kan ringe ind til Dukas eksperter om. De kan enten hjælpe dig med det samme, eller sende den til nærmere teknisk analyse.

Ligeledes vejleder de f.eks. om, hvorvidt man kan stole på en hjemmeside eller ej, hvad man skal gøre, hvis ens computer nu skulle blive inficeret med virus, og hvordan man gendanner filer fra backup.

Kort sagt er Dukas sikkerhedssupport din personlige sikkerhedslinje, som du kan ringe til, hvis du nu skulle blive i tvivl om noget.

Vi sidder klar til at få dig videre, og vi giver ikke slip før det hele virker som det skal!

Hjælpen er altid lige ved hånden

Ring til os, så vi kan hjælpe dig i gang 77 34 18 18

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service