77 34 18 18

Sådan gør du din computer børnesikker

Internettet er et mekka af upassende indhold – specielt for børn, som har sværere ved at skelne mellem virkelighed og fantasi.


Desværre er det blevet vanskeligere at kontrollere, hvad dine børn kan finde på internettet. Det skyldes blandt andet, at internettet boomer med websider, som forsøger at få din – og dine børns - opmærksomhed. Der er tænkt i blikfang, overskrifter, og andre virkemidler, som har til opgave at lokke personer ind på siden.

Så hvis dit barn f.eks. indtaster en forkert hjemmesideadresse eller staver forkert i et søgeord på Google, så er der stor chance for, at der dukker indhold op, som ikke hører hjemme på computeren – eller i barnets verden – men som alligevel er tillokkende at undersøge nærmere.

Det er svært at skærme børn fuldstændigt fra internettets mørke sider. Hvad du kan gøre, er at udelukke sider, som du har vurderet er upassende i forhold til barnets alder.

I denne her artikel får du derfor 3 trin til at gøre din computer

Trin 1. Windows Forældrekontol
Hvis du har en Windows-computer, så kan du med fordel bruge Microsoft Familie, som Microsoft selv har udviklet til at styre, hvad forskellige brugerkonti på computeren har adgang til. Forældrekontrollen er gratis og nem at få op at køre.

Sådan gør du:
1. Gå til Microsoft Familie eller skriv Familieindstillinger i Windows 10s søgefelt
2. Log på med din Microsoft-konto
3. Tryk ’Opret en familiegruppe’
4. Tilføj familiemedlemmer (vælg barn eller voksen)
5. Skriv mailadresse eller et mobilnummer for den person, du vil tilføje og vælg ’Send en invitation’. Hvis dit barn ikke har telefon eller mail, så vælg ’Opret en ny’.
6. Dit barn (eller dig) skal herefter acceptere din invitation fra den mail eller SMS, de modtager.
7. Log på igen og afslut opsætningen af Forældrekontrol til barnets konto. Herfra kan du administrere tilladelser til dig barn.


Sådan administrerer du websider, dit barn må se
8. Under ’Din Familie’, kan du finde de forskellige medlemmer og vælge ’Begrænsninger for indhold’.
9. Gå ned på listen til du kommer til Webbrowsing, og Skift Bloker for upassende websteder fra Fra til Til. Hvis du ønsker, at bestemte websteder altid skal være blokerede, kan du føje deres URL-adresser under Altid blokeret. Hvis dit barn kun må kunne se de websteder, som du specifikt tillader, skal du markere afkrydsningsfeltet ud for Tillad kun disse websteder.


Sådan administrerer du apps, spil og medier, dit barn må se
10. Hvis du også vil vide, hvilke apps, spil og medier, dit barn ser, går du tilbage til begrænsninger for indhold og vælger Apps, spil og medier.
11. Her skifter du Bloker upassende apps og spil fra Fra til Til. Vælg den aldersgrænse, der skal gælde for dit barn, under Tillad apps og spil, der er klassificeret til.
12. Når dit barn anmoder om at bruge en blokeret app eller et blokeret spil, kan du godkende den eller det og føje den eller det til listen Altid tilladt under Begrænsninger for indhold.


Trin 2. MACs Forældrekontrol
Forældrekontrol på MAC er en smule lettere, idet computeren allerede er født med mulighederne for at styre børns adgang. Her kan du følge vejledningen nedenfor eller se denne korte video, hvor du får alle muligheder for Forældrekontrol præsenteret.

1. Åben Systemindstillinger og åben herefter ”Børnesikring”.
2. Derefter kan du tilføje en ny konto til dit barn, hvor du selv definerer betingelserne. Når du har indtastet informationer som navn og kode, kan du vælge, hvad dit barn må/ikke må foretage sig på computeren.
3. Du kan tilføje bestemte personer, de må modtage mails fra, hvilke spil de må åbne, om de må bruge webcam osv.
4. Under Web vælger du, hvilke sider dit barn kan besøge. Du kan enten selv udforme en liste eller gå ud fra den liste, hvor MAC selv har godkendt til at være børnesikre. Længere henne i menuen er det også muligt at vælge om dit barn skal kunne bruge iTunes eller se videoer på computeren.
5. Du kan også vælge, hvornår på ugen eller dagen dit barn har adgang til computeren. Det kan være nyttigt en hverdagsaften, hvor I alle skal tidlige op, og derfor ikke behøver hænge over skærmen til kl. 23.00.

Trin 3. De sociale medier


Børn der er på Facebook eller Instagram kan også møde indhold, som ikke er passende. Det kan både være direkte stødende, men også indhold, som har en dårlig indflydelse over tid. Denne del er dog utrolig svær at vejlede i, fordi det mere handler om at klæde dit barn på til at bruge internettet i al almindelighed.

Hvad vi i stedet foreslår, er at gennemgå privatlivsindstillingerne på dit barns Facebookkonto. Du kommer hertil ved at vælge den lille trekant øverst i højre hjørne af skærmen.

Her kan du blandt andet blokere apps og sider, og vælge, hvem der må se, hvad dit barn foretager sig på Facebook, samt hvor offentlig profilen skal være.

Hjælpen er altid lige ved hånden

Ring til os, så vi kan hjælpe dig i gang 77 34 18 18

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service