77 34 18 18

SMS: Sådan genkender du svindel


Du kan kende fup SMS’er på, at afsenderen beder om personlige oplysninger fra dig. Typisk i dække af at være en troværdig kilde som SKAT eller din bank.


Med Mobilsupport fra Duka hjælper vi dig bl.a. med at alt sikkerhed på din smartphone (Android & iPhone). Få mobilsupport fra kun 29 kr./md. Indtast dit telefonnummer herunder for at høre mere.

Svindlere bruger SMS’er


Svindel SMS’er bliver også kaldt smishing, som er et udtryk lånt fra phishing (fup e-mails). Phishing og smishing har det tilfældes at begge fuptyper forsøger at lokke personlige oplysninger ud af dig. Men hvor mange e-mailudbydere stiller et spamfilter til rådighed, så er der intet filter, der beskytter beskedindbakken på din smartphone.


Husk at tage samme forholdsregler, når du er på internettet med din smartphone, som på din computer og følg kun links i SMS-beskeder, hvis du kender afsenderen og ved, at kilden er troværdig.



Sådan kender du en fup SMS


Fup-SMS’er kan kendes på en række faresignaler, som man skal være særligt opmærksom på:



  • Svindlere benytter sig gerne af en skræmmetaktik. Hvis SMS’en forsøger at skræmme dig til at følge et link, er SMS’en sandsynligvis fup.

  • Får du en SMS om, at du har vundet en konkurrence (som du aldrig har deltaget i) så er det et sikkert tegn på svindel. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det som tommelfingerregel det også – og således typisk også et udtryk for svindel.

  • SMS’er skrevet på gebrokkent dansk kan være fup oversat af svindlere fra udlandet. Selvom sproget er perfekt dansk, så følg ikke SMS’ens anvisninger. Især hvis du ikke kender afsenderen.


Typisk vil svindlere have fat i bankoplysninger, CPR-nummer, kodeord, nøglekort og andre personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være påpasselig med at videregive disse oplysninger digitalt.


Du kan sikre dine oplysninger ekstra godt online, hvis du finder på et stærkt kodeord til dine forskellige digitale tjenester.


Afsenderen er ikke hvad de giver sig ud for


Svindlere er blevet gode til at ligne troværdige kilder såsom officielle institutioner og banker. Disse SMS’er kan se yderst troværdige ud.


Denne type myndigheder vil dog aldrig bede om vigtige personlige oplysninger via SMS, så stol ikke på anvisningerne i beskeden.


Hvis du er i tvivl, kan du altid ringe til den pågældende institution og høre ad. Brug ikke telefonnummeret i SMS’en, men sørg for at finde det rigtige telefonnummer – evt. via myndighedens hjemmeside.



Tryk ikke på forkortede links


Fup SMS’er rummer indimellem links, som fører dig til internettet, hvor du kan afgive dine personlige oplysninger. Svindlerne kan i værste fald få adgang til din smartphone, hvis du trykker på linket.


Tryk derfor aldrig på et link fra en afsender du ikke kender, eller hvis linket ser ”mærkeligt ud”. Nogle links er forkortede, så man ikke kan se, hvilken hjemmesideadresse de fører til, og det kan give linket et anderledes udseende.



Beskyt mobilen mod svindel


Hvis du modtager en fup-SMS, er det først og fremmest vigtigt at slette den. På den måde undgår du at klikke på et link eller andet ved en fejltagelse. Efter du har slettet SMS’en kan du ringe til den pågældende myndighed og høre om SMS’en var fup og svindel.


Du kan også sikre din Smartphone mod andre farer end SMS-svindel. F.eks. virus og tyveri. Overvej om et antivirusprogram til din Smartphone er relevant for dig.


Der er også nogle antivirusprogrammer, der tilbyder gratis tyverisikring af mobilen herunder Kaspersky antivirus, som Duka samarbejder med.


Sådan anmelder du fup-SMS’er


Fup SMS’er kan være meget forskellige. Derfor varierer det også, hvilken instans, du skal klage til, hvis du er blevet udsat for svindel over SMS.


SMS’er som vil franarre dig penge og/eller personlige oplysninger er bedrageri. Denne type SMS’er skal meldes til politiet – husk at oplyse, hvem afsenderen er.


Her kan du anmelde svindelbeskederne til politiet


Hvis du derimod modtager reklamer over mail og SMS – og du vel at mærke ikke har bedt om disse reklamer – skal du have fat i forbrugerombudsmanden.


Her kan du klage over spam-beskeder






Hjælpen er altid lige ved hånden

Ring til os, så vi kan hjælpe dig i gang 77 34 18 18

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service