77 34 18 18

Tegn på, at du malware på din computer


Som oftest vil du ikke umiddelbart ikke kunne mærke, at din computer er inficeret med malware eller virus. Dette skyldes, at de fleste typer af malware netop er lavet for at undgå at tiltrække opmærksomhed. Den skal helst arbejde latent i bagrunden, så du netop ikke opdager den.


Ingen regel uden undtagelse! Der er symptomer, der kan indikerer at computeren er blevet inficeret. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du opdager symptomerne, og hvad du eventuelt kan gøre for at undgå malware og virusser fra starten.

Hvordan bliver din computer inficeret af virus?


Der kan være mange forskellige årsager til, at din computer er blevet inficeret af virus eller malware. Det kan blandt andet være, at du har trykket på et ondsindet link i en e-mail eller i en besked du har modtager på sociale medier. Du kan også have besøgt en kompromitteret hjemmeside, der aktivt downloader en fil ned på din computer (kendt som ’drive-by download’). Eller måske har du brugt en inficeret USB flash drive? Listen er lang!


Operativ systemer, programmer og andet softwares sårbarheder gør den nemt for cyber-kriminelle at inficere og installere malware og virus på computeren. Det er derfor altid vigtigt, at sikkerhedsopdatere når software, operativ system eller programmer beder dig om det. Ved at opdatere, sikrer du at cyber-kriminelle ikke kan udnytte kendte smutveje.


Hvad er Social Engineering, og hvordan undgår jeg det?


Cyber kriminelle initierer ofte deres hacker forsøg ved hjælp af Social Engineering – og hvad er nu det?! Det går ud på, at de i stedet for at narre operativsystem, programmer eller andet software, i stedet forsøger at narre brugeren, til at downloade en fil, der indeholder ondsindet malware.


Det mest kendte eksempel på dette er phising e-mails (også kaldet scam mail). Phising e-mails udgiver sig ofte for at være fra en autoritær afsender, og indholdet af e-mailen stemmer overens med afsenderen. Fordi e-mailen ser legitim ud og kommer fra en troværdig afsender, er man mere tilbøjelig til at downloade en vedhæftet fil eller klikke på et link, der linker til en ondsindet hjemmeside. Målet er at cyber-kriminelle forsøger at skabe en e-mail, der er overbevisende nok, til at du føler dig tryg ved at tage action.


Læs mere om spam e-mail og phising scam, og hvordan du undgår at falde i fælden.


Hvornår skiftede du sidst adgangskoder og passwords?


Det er de færreste af os, der skifter adgangskoder og password til diverse programmer og hjemmesider. Og netop derfor, er vi selv med til at gøre det nemt for hackere og cyber-kriminelle. Hvis de lykkedes med at installere malware, kan de helt automatisk opsnuse adgangskoder og andet.


Bruger du den samme adgangskode, til alle de forskellige logins du har, så har hackeren adgang det hele. Og det er en rigtig ærgerlig situation. Overvej engang – hvor mange hjemmesider har du oprettet dig som bruger og dermed angivet et password? Det er alt lige fra Facebook til Borger.dk og netbank.


Hvis du bruger en nem adgangskode behøver hackerne ikke at inficere din computer med virus. Så kan de mere eller mindre gætte sig til det. Det er derfor alt afgørende at du ofte skifter adgangskode, og samtidig sikrer dig, at du ikke bruger det samme password til det hele. Opret altid adgangskoder med 15 karaktere eller mere. Det skal gerne indeholde tal, tegn og specialtegn (udråbstegn osv.).


Har du nu husket at tage backup eller sikkerhedskopiere din computer? Hvis ikke, så læs med her, og bliv klogere på, hvorfor det nu er så vigtigt.


Hvordan finde du ud af, om du har malware på computeren?


Det meste malware er designet med det formål at opsnuse data, uden du ved det foregår. Det kan derfor være svært at opdage, om du din computer er inficeret eller ej. Ingen regel uden undtagelse! Der er symptomer, der kan indikerer at computeren er blevet inficeret. • Er din computer er begyndt at tage længere tid om at starte op?

 • Kører der et eller flere programmer i baggrunden uden du aktivt har bedt om det?

 • Opfører din internet browser sig anderledes, end hvad den plejer at gøre?

 • Får du betydeligt flere pop up meldinger end du plejer?

 • Er din computer generelt er langsommere i optræk end den normalt?

 • Kommer Windows ikke frem, når du starter computeren op?

 • Du kan pludseligt ikke komme på internettet?

 • Har du ikke adgang til high-level systemindstillinger?


Hvis du svarer JA til et eller flere af disse spørgsmål, kan det være tegne på, at ondsindede kræfter er på spil. MEN – fordi du oplever én eller flere af ovenstående symptomer er det ikke ens betydning med at du har fået en virus.


Anti-Virus software er aldrig 100% sikker – men hvad gør jeg så


We know! Det er et tvetydigt svar – og det er det, fordi man aldrig kan vide sig 100% sikker. Hvis du er overbevist om, at har været udsat for hackerangreb eller at din computer er inficeret skal du skanne dit system med det samme. Hvis du stadig er i tvivl, så få et par ekstra øjne til at kigge på det, og scan evt. med et andet Anti-Virus software.


Undgå malware med Sikkerhedspakken

Antivirus
Læs mere om antivirus

Med Sikkerhedspakken og Tryghedspakken følger intet mindre end markedets bedste antivirus, der hjælper over 500 millioner mennesker verden over med at afværge angreb i form af f.eks. phishing eller malware. Tjenesten leveres af Bitdefender, der har været førende på området i årtier, og beskytter alle fra de største IT-virksomheder i verden til helt almindelige private brugere.

Et godt antivirusprogram er fundamentet for din IT-sikkerhed, og Bitdefender* er blandt de bedste, der findes. Antivirusprogrammet sørger for at holde dig sikker, når du bruger din computer. Det gælder både når du er på internettet, og måske kommer til at komme ind på en lyssky hjemmeside, eller his du bliver aktivt angrebet af hackere. Bitdefender kan også markere mistænkelige e-mails, så du ikke falder i den desværre alt for almindelige phishing-fælde, hvor man bliver lokket til at trykke på et link i en e-mail. Der er set utallige eksempler på den slags mails, og de håndteres bedst med en blanding af skepsis, sund fornuft og et godt antivirusprogram.

Et antivirusprogram er selvfølgelig ikke en opfordring til at tage hovedet under armen, når det gælder ens digitale liv. Hvad et godt antivirusprogram derimod kan gøre, er at fungere som din ekstra kritiske sans, der kan advare dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i en given situation.

*Bitdefender fremgår som AV Defender på computeren, da det er en del af Bitdefender teknologien.

Automatisk opdatering
Læs mere om opdateringer

Her er de programmer, der automatisk opdateres med Sikkerhedspakken*

 • Adobe Reader
 • Adobe Flash
 • Skype
 • Teamviewer
 • VLC
 • Antivirus (Bitdefender)
 • Google Chrome

* Forudsat, at de er installerede på computeren i forvejen.

En af de vigtigste faktorer i din online sikkerhed er, om dine programmer er opdaterede til de nyeste versioner. Hackere finder og udnytter nemlig huller i ældre versioner, og bruger dem som indgang til alt, der ligger på din computer.

Derfor inkluderer vi i Sikkerhedspakken automatisk opdatering af udvalgte programmer, så du kan være sikker på, at ingen finder huller i din sikkerhed. Og det er slet ikke så langt ude at tro, at du ligger inde med gamle versioner af programmer - det viser sig, at mindst 13,6 % af programmerne på danskernes computere er forældede, på trods af, at der findes opdateringer tilgængelige til dem. Det er muligvis fordi man får valget, om man vil opdatere nu, eller vente til lidt senere. Og når man nu får valget, kender vi godt svaret, for det kommer altid lige når man har gang i noget vigtigt, hvor man ikke gider vente fem minutter på en opdatering. Det er netop derfor, vi har gjort vores opdateringer automatiske, for så skal du aldrig tage stilling til, om det er noget, du vil gøre lige nu, eller udskyde til senere.

Ved at sørge for at holde alle programmer opdaterede, mindsker man markant risikoen for at blive ramt af hackerangreb. Derfor har vi inkluderet denne service som standard i vores Sikkerhedspakke.

Sikkerhedskopiering
Læs mere om sikkerhedskopiering

Tages hver halve time (afhængig af at have forbindelse til internettet).

Der tages backup af følgende bruger-mapper: "Skrivebord", "Billeder", "Dokumenter", "Videoer", "Musik", "Overførsler". (Med bruger-mapper menes de mapper, som findes under mappen "Brugere" / "Users"). *

Der tages backup til en grænse på 20 GB på tværs af mapper. Data er tilgængelig i mindst 30 dage efter ændring/sletning.

Der er ikke nogen vej udenom det: Alle bør have en backupløsning, hvis man vil vide sig helt sikker på, at ens data ikke kan forsvinde på et splitsekund. Uanset om der er tale om en stor skriftlig opgave, et regneark eller familiens digitale fotoalbum, er det hele sårbart, hvis man ikke sørger for at gemme det enten flere steder eller på flere forskellige måder. Med vores automatiske backup, der tages hver halve time, skal du ikke være bange for at miste det arbejde du laver på din computer, selv hvis uheldet skulle være ude.

De fleste eksperter anbefaler at gemme både lokalt (på din egen computer) og i en cloud-løsning, som f.eks. dukas automatiske backup. Cloud-løsninger henviser til den så omtalte ”sky”, hvor man kan lagre sin data, som f.eks. Dropbox, Google Drive og lignende. Grunden til denne anbefaling er, at andet ganske enkelt er for usikkert, og man løber en unødvendig risiko ved ikke at sikre sig på denne måde. Det sikre i en cloud-løsning er netop, at den er tilgængelig, uanset hvad der sker med dit eget stykke hardware.

Alt for mange oplever at miste uvurderlige billeder eller vigtige dokumenter, fordi de ikke har en backupløsning. Med vores automatiske backup behøver du aldrig være nervøs for, at det kan ske for dig igen.

* Der tages ikke backup af .exe eller .msi-filer der måtte findes i mapperne.

Support
Læs mere om support i sikkerhedspakken

Sikkerhedspakken adskiller sig fra lignende produkter ved, at du ikke kun får alt de tekniske redskaber, du har brug for, men også en livline af eksperter. Med i pakken er nemlig sikkerhedssupport fra Dukas hold af IT-eksperter, der tilsammen løser over 200.000 supportopgaver fra danskerne hvert år.

Spørgsmål om sikkerhed er ikke simple, og hackerne bliver hele tiden mere sofistikerede i deres scams. Hvor det tidligere var relativt simpelt at se på en mail, om den var ude på at snyde en eller ej, kan alle nu ryge i fælden. Derfor er netop mistanke om falske e-mails en af de ting, du kan ringe ind til Dukas eksperter om. De kan enten hjælpe dig med det samme, eller sende den til nærmere teknisk analyse.

Ligeledes vejleder de f.eks. om, hvorvidt man kan stole på en hjemmeside eller ej, hvad man skal gøre, hvis ens computer nu skulle blive inficeret med virus, og hvordan man gendanner filer fra backup.

Kort sagt er Dukas sikkerhedssupport din personlige sikkerhedslinje, som du kan ringe til, hvis du nu skulle blive i tvivl om noget.

Vi sidder klar til at få dig videre, og vi giver ikke slip før det hele virker som det skal!

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service