77 34 18 18

Tekstbehandling


Tekstbehandlingsmodulet på dukaPC åbner en masse muligheder. Du kan nemlig anvende computeren som en avanceret skrivemaskine. I modsætning til en traditionel skrivemaskine begynder du her blot at skrive løs uden at bekymre dig om eventuelle slåfejl. Det er nemlig lavet så smart, at de ting du skriver, kan rettes, når det passer dig (nu, senere eller til sidst).


I denne guide hjælper vi dig med at:
• Oprette og redigere i dine dokumenter
• Læse dokumenter på din computer


Tryk på Tekstbehandling på startsiden for at starte modulet.


I listen til venstre 1 kan du se de forskellige placeringer på din computer. Tryk på Dokumenter 2. Herefter vil du se en mappe med navnet Dokumenteksempler – tryk på denne. Midt på skærmen kan du nu se de dokumenter, mappen indeholder. Vi har lagt 2 eksempler på filer heri – et Word-dokument (blå) og en PDF-fil (rød).


En PDF-fil vil typisk være et dokument, du for eksempel modtager fra det offentlige eller et kontoudtog, som det ikke er muligt at redigere og lave ændringer i.


Når du selv skriver en ny tekst, vil denne blive gemt som et Word-dokument i mappen Dokumenter (Standard), og du vil senere kunne arbejde videre med dokumentet (redigere).


Her skal vi prøve at skrive et helt nyt dokument – tryk på knappen Skriv ny tekst i skærmens højre side 3. Vælg først hvilken skrifttype, størrelse og farve, du ønsker at skrive med - tryk på Skrift i øverste linje 4 for at vælge, hvilken skrifttype du vil skrive med. Tryk på aA for at gøre bogstaverne større. Tryk herefter på farvepaletten 5 for at vælge farve. Brug tastaturet, og skriv for eksempel ”Hær kan du skrive din tekst”.


For at gemme denne tekst på computeren trykker du på Gem tekst 6. Du bliver nu spurgt om, hvilket filnavn du vil give teksten, og taster for eksempel ”Min første tekst”. Tryk herefter på Gem tekst, og teksten vil med det samme blive gemt i mappen Dokumenter (Standard).

Lav rettelser i dine dokumenter


Hvis du vil lave rettelser i teksten, vælger du først teksten ved at trykke på den 1.


Herefter trykker du på Redigér tekst 2 og går i gang med evt. rettelser. Du kan for eksempel trykke på æ’et i ”Hær” og rette det til ”Her”.

Når du er inde og redigere en tekst, har du altid følgende muligheder:


Hvis du er tilfreds med den tilrettede tekst, trykker du blot på Gem tekst 3 for at gemme teksten. Du vil ligesom før blive spurgt om, hvilket navn du ønsker at give teksten, og her kan du bare trykke på Gem, så beholder teksten sit nuværende navn – ”Min første tekst”. Hvis du ændrer navnet, vil der blive gemt en kopi med det nye navn.


Du kan også vælge Fortryd 4, hvis du ikke ønsker at gemme ændringer til teksten.


Har du en printer tilsluttet, kan du vælge Udskriv 5.


Du får muligheden for at udskrive på to måder: Udskriv normalt eller Avanceret udskrift:Du kan læse mere om at udskrive i dukaPC her.


Når du har udskrevet en tekst, står den stadig på skærmen.


Når du er færdig med teksten, trykker du blot på Gem tekst 3. Hvis du er i tvivl, om du vil gemme teksten til senere, så bare gem teksten – der er rigeligt med plads på computeren.


Når en tekst er længere, end du kan se på skærmen, kan du trykke på pilene for at komme længere op/ned i teksten 6.


Du kan også bruge pilene på tastaturet (se informationsarket) eller øve dig i at bruge ”rullegardinet” i højre side, hvor du kan trykke med musen (eller fingeren, hvis du har en computer med trykfølsom skærm) i det lyse felt under "bjælken", for at bladre nedad i dokumentet - og over "bjælken" for at bladre opad 7.


Du kan også bruge musen. Tryk på det, du ønsker at bladre i, og rul med det lille hjul midt på musen.


Når du er tilbage i oversigten med alle dine tekster, kan du igen oprette en ny tekst ved blot at trykke på Skriv ny tekst.

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service