77 34 18 18

Derfor er det vigtigt at tage sikkerhedskopier og backup


Sikkerhedskopiering og backup af computeren betyder i alt sin enkelthed, at man kopierer sin filer og data fra computeren over på en anden enhed. Dette kan være en cloud-løsning, ekstern harddisk eller anden computer. Selvom det måske er enkelt, så er det langt fra os alle, der får det gjort. Men ikke desto mindre er det meget vigtigt at foretage backup og sikkerhedskopiere data og filer, i tilfælde af et systemnedbrud eller ødelagt filer.

Hvem skal sikkerhedskopierer og tage backup?


Det enkle og korte svar er, at alle i virkeligheden burde sikkerhedskopiere og foretage backup af computeren. Man kan aldrig vide sig 100 procent sikker, og det er derfor det klogeste valg, at have en backup i baghånden, hvis det skulle galt en dag.Hvad er computervirus og malware?For enkeltpersoner i privaten kan tab af personlige bankdokumenter, vigtige dokumenter og uerstattelige feriebilleder og børnebilleder føre til en hel del stress og skuffelse. Større organisationer risikerer i værste fald at måtte dreje nøglen om, hvis ikke de har sikkerhedskopieret servere daglig drifts informationer og uerstattelige virksomhedsdokumenter.Hvis man i en større virksomhed ikke længere har adgang til dagligdagsdokumenter, er virksomheden lammet på tværs af afdelinger. I værste fald lammes hele virksomheden, hvis data og dokumenter ikke genskabes. I sommeren 2017 var A.P. Møller – Mærsk udsat for et hackerangreb, der lagde Mærsk Line ned i flere dag, hvor containere verden over stod stille. Angrebet vurderedes på daværende tidspunkt ifølge regnskabet for første halvår at have kostet selskabet mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner. I foråret 2017 fik National Health Service (NHS) i Storbritannien deres drift kompromitteret af malware, der gjorde filer utilgængelige. Derfor er det vigtigt, at have styr på sikkerhedskopieringer og backup.


Hvad er det værste, der kan ske?


Hvorfor mister man data, og hvornår har man brug for backup?  • Hvis man som bruger ved et tilfælde kommer til at slette data på computeren

  • Hvis hardware fejl eller fysisk tyveri

  • Hvis man er udsat for malware angreb


Tegn på at du har malware på computeren


Det sker desværre, at brugere og endda IT-administratore ved en fejltagelse kommer til at trykke på slet knappen. Når man først har tømt papirkurven, er der ikke meget, man kan gøre for at gendanne filerne. Hvis man har prøvet det, kan man også tydeligt fremkalde den tyngende fornemmelse man får i maven, når det går op for én, hvad man har gjort.


Den bedste beskyttelse mod denne slags fejl er automatisk sikkerhedskopiering af computeren, der intervalkopierer åbne filer. Hvis man ud over dette opsætter en automatisk spejling af computerens harddisk, der kører én gang om dagen, er man yderligere sikret. Hvis uheldet skulle være ude, er det begrænset, hvor meget data, der kan være gået tabt.


Hvis du nogensinde har oplevet, at computeren pludselig står af, og den bare ikke vil starte, kender du også frustrationerne, der efterfølgende titter frem. Hvis man har været flittig og sørget for at sikkerhedskopiere via cloud-løsninger, har man der i mod ro i sindet, hvis uheldet er uden. Det samme gør sig gældende, hvis din computer pludselig bliver stjålet.


Ondsindede hackere og cyber-kriminelle bliver stadig mere dristige, når det drejer sig om at inficere andres computere med ransomware. Ransomware låser brugeren ude af sin egen computer, og forlanger en løsesum, for at låse computeren op. Hvis man har sørget for at tage backup og sikkerhedskopiere data på computeren, kan man blot installere en ny harddisk og genskabe filer fra tidligere backup.


Det tidligere nævnte NHS-angreb, var et ransomware angreb, der tvang adskillelige klinikker i knæ of forsinkede operationer over hele Stor Britannien.Rust dig selv mod ransomware – hvordan inficerer hackere computere verden over?Der er desværre set flere tilfælde, hvor hackeren ikke låser den inficerede computer og eller endda sletter data på computeren. For at låse computeren op, skal hackeren aflevere en krypteret nøgle, og det er desværre ikke altid, at de overholder disse aftaler.Hvordan laver jeg sikkerhedskopier og tager backup?


De letteste tilgængelige metoder er at benytte sig af den software, der leveres med dit styresystem på computeren. Apple iOS og Windows10 har integrerede værktøjer, der tilbyder værktøjer til sikkerhedskopiering og gendannelse af computere.


Det er muligt at lave en virtuel opdeling af den lokale harddisk(partitioner), og sikkerhedskopiere data til denne. Dette er dog ikke den bedste løsning, da du stadig risikerer at miste data, hvis din harddisk står af. Som tidligere nævnt er det også en mulighed at sikkerhedskopiere til eksterne enheder. Denne løsning vil vi klart anbefale, hvis du ønsker, at lave manuelle sikkerhedskopieringer.TIP: Slip for bøvlede backup-løsninger – dukaPRO gør det hele for helt automatisk.Cloud-basserede backupløsninger så som, iDrive, SpiderOak og SOS Backup kopierer filer til skyen, der understøttes af specialsoftware. De ovennævnte er betalingsløsningen. Hvis du er på udkig efter en gratis cloud basseret løsning så kan du bl.a. tage et kig på Dropbox, Google drive og Apple Cloud.


Så – hvis du oplever tekniske vanskeligheder med computeren, eller du udsættes for hackeangreb, er sikkerhedskopier og backupløsninger den eneste måde at forsikre sig bedst muligt. Det er svært at tegne en brandforsikring efter huset er brændt ned. Det samme gør sig gældende, når man taler om vigtigheden i at lave sikkerhedskopier og tage backup.

Få automatisk backup og fuld antivirus med Sikkerhedspakken fra Duka

Antivirus
Læs mere om antivirus

Med Sikkerhedspakken og Tryghedspakken følger intet mindre end markedets bedste antivirus, der hjælper over 500 millioner mennesker verden over med at afværge angreb i form af f.eks. phishing eller malware. Tjenesten leveres af Bitdefender, der har været førende på området i årtier, og beskytter alle fra de største IT-virksomheder i verden til helt almindelige private brugere.

Et godt antivirusprogram er fundamentet for din IT-sikkerhed, og Bitdefender* er blandt de bedste, der findes. Antivirusprogrammet sørger for at holde dig sikker, når du bruger din computer. Det gælder både når du er på internettet, og måske kommer til at komme ind på en lyssky hjemmeside, eller his du bliver aktivt angrebet af hackere. Bitdefender kan også markere mistænkelige e-mails, så du ikke falder i den desværre alt for almindelige phishing-fælde, hvor man bliver lokket til at trykke på et link i en e-mail. Der er set utallige eksempler på den slags mails, og de håndteres bedst med en blanding af skepsis, sund fornuft og et godt antivirusprogram.

Et antivirusprogram er selvfølgelig ikke en opfordring til at tage hovedet under armen, når det gælder ens digitale liv. Hvad et godt antivirusprogram derimod kan gøre, er at fungere som din ekstra kritiske sans, der kan advare dig, hvis der er noget, du skal være opmærksom på i en given situation.

*Bitdefender fremgår som AV Defender på computeren, da det er en del af Bitdefender teknologien.

Automatisk opdatering
Læs mere om opdateringer

Her er de programmer, der automatisk opdateres med Sikkerhedspakken*

  • Adobe Reader
  • Adobe Flash
  • Skype
  • Teamviewer
  • VLC
  • Antivirus (Bitdefender)
  • Google Chrome

* Forudsat, at de er installerede på computeren i forvejen.

En af de vigtigste faktorer i din online sikkerhed er, om dine programmer er opdaterede til de nyeste versioner. Hackere finder og udnytter nemlig huller i ældre versioner, og bruger dem som indgang til alt, der ligger på din computer.

Derfor inkluderer vi i Sikkerhedspakken automatisk opdatering af udvalgte programmer, så du kan være sikker på, at ingen finder huller i din sikkerhed. Og det er slet ikke så langt ude at tro, at du ligger inde med gamle versioner af programmer - det viser sig, at mindst 13,6 % af programmerne på danskernes computere er forældede, på trods af, at der findes opdateringer tilgængelige til dem. Det er muligvis fordi man får valget, om man vil opdatere nu, eller vente til lidt senere. Og når man nu får valget, kender vi godt svaret, for det kommer altid lige når man har gang i noget vigtigt, hvor man ikke gider vente fem minutter på en opdatering. Det er netop derfor, vi har gjort vores opdateringer automatiske, for så skal du aldrig tage stilling til, om det er noget, du vil gøre lige nu, eller udskyde til senere.

Ved at sørge for at holde alle programmer opdaterede, mindsker man markant risikoen for at blive ramt af hackerangreb. Derfor har vi inkluderet denne service som standard i vores Sikkerhedspakke.

Sikkerhedskopiering
Læs mere om sikkerhedskopiering

Tages hver halve time (afhængig af at have forbindelse til internettet).

Der tages backup af følgende bruger-mapper: "Skrivebord", "Billeder", "Dokumenter", "Videoer", "Musik", "Overførsler". (Med bruger-mapper menes de mapper, som findes under mappen "Brugere" / "Users"). *

Der tages backup til en grænse på 20 GB på tværs af mapper. Data er tilgængelig i mindst 30 dage efter ændring/sletning.

Der er ikke nogen vej udenom det: Alle bør have en backupløsning, hvis man vil vide sig helt sikker på, at ens data ikke kan forsvinde på et splitsekund. Uanset om der er tale om en stor skriftlig opgave, et regneark eller familiens digitale fotoalbum, er det hele sårbart, hvis man ikke sørger for at gemme det enten flere steder eller på flere forskellige måder. Med vores automatiske backup, der tages hver halve time, skal du ikke være bange for at miste det arbejde du laver på din computer, selv hvis uheldet skulle være ude.

De fleste eksperter anbefaler at gemme både lokalt (på din egen computer) og i en cloud-løsning, som f.eks. dukas automatiske backup. Cloud-løsninger henviser til den så omtalte ”sky”, hvor man kan lagre sin data, som f.eks. Dropbox, Google Drive og lignende. Grunden til denne anbefaling er, at andet ganske enkelt er for usikkert, og man løber en unødvendig risiko ved ikke at sikre sig på denne måde. Det sikre i en cloud-løsning er netop, at den er tilgængelig, uanset hvad der sker med dit eget stykke hardware.

Alt for mange oplever at miste uvurderlige billeder eller vigtige dokumenter, fordi de ikke har en backupløsning. Med vores automatiske backup behøver du aldrig være nervøs for, at det kan ske for dig igen.

* Der tages ikke backup af .exe eller .msi-filer der måtte findes i mapperne.

Support
Læs mere om support i sikkerhedspakken

Sikkerhedspakken adskiller sig fra lignende produkter ved, at du ikke kun får alt de tekniske redskaber, du har brug for, men også en livline af eksperter. Med i pakken er nemlig sikkerhedssupport fra Dukas hold af IT-eksperter, der tilsammen løser over 200.000 supportopgaver fra danskerne hvert år.

Spørgsmål om sikkerhed er ikke simple, og hackerne bliver hele tiden mere sofistikerede i deres scams. Hvor det tidligere var relativt simpelt at se på en mail, om den var ude på at snyde en eller ej, kan alle nu ryge i fælden. Derfor er netop mistanke om falske e-mails en af de ting, du kan ringe ind til Dukas eksperter om. De kan enten hjælpe dig med det samme, eller sende den til nærmere teknisk analyse.

Ligeledes vejleder de f.eks. om, hvorvidt man kan stole på en hjemmeside eller ej, hvad man skal gøre, hvis ens computer nu skulle blive inficeret med virus, og hvordan man gendanner filer fra backup.

Kort sagt er Dukas sikkerhedssupport din personlige sikkerhedslinje, som du kan ringe til, hvis du nu skulle blive i tvivl om noget.

Vi sidder klar til at få dig videre, og vi giver ikke slip før det hele virker som det skal!

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service