Trustpilot
+45 77 34 18 18

Derfor er det vigtigt at tage sikkerhedskopier og backup

 


Sikkerhedskopiering og backup af computeren betyder i alt sin enkelthed, at man kopierer sin filer og data fra computeren over på en anden enhed. Dette kan være en cloud-løsning, ekstern harddisk eller anden computer. Selvom det måske er enkelt, så er det langt fra os alle, der får det gjort. Men ikke desto mindre er det meget vigtigt at foretage backup og sikkerhedskopiere data og filer, i tilfælde af et systemnedbrud eller ødelagt filer.

Hvem skal sikkerhedskopierer og tage backup?


Det enkle og korte svar er, at alle i virkeligheden burde sikkerhedskopiere og foretage backup af computeren. Man kan aldrig vide sig 100 procent sikker, og det er derfor det klogeste valg, at have en backup i baghånden, hvis det skulle galt en dag.


 


Hvad er computervirus og malware?


 


For enkeltpersoner i privaten kan tab af personlige bankdokumenter, vigtige dokumenter og uerstattelige feriebilleder og børnebilleder føre til en hel del stress og skuffelse. Større organisationer risikerer i værste fald at måtte dreje nøglen om, hvis ikke de har sikkerhedskopieret servere daglig drifts informationer og uerstattelige virksomhedsdokumenter.


 


Hvis man i en større virksomhed ikke længere har adgang til dagligdagsdokumenter, er virksomheden lammet på tværs af afdelinger. I værste fald lammes hele virksomheden, hvis data og dokumenter ikke genskabes. I sommeren 2017 var A.P. Møller – Mærsk udsat for et hackerangreb, der lagde Mærsk Line ned i flere dag, hvor containere verden over stod stille. Angrebet vurderedes på daværende tidspunkt ifølge regnskabet for første halvår at have kostet selskabet mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner.  I foråret 2017 fik National Health Service (NHS) i Storbritannien deres drift kompromitteret af malware, der gjorde filer utilgængelige. Derfor er det vigtigt, at have styr på sikkerhedskopieringer og backup.


 

Hvad er det værste, der kan ske?


Hvorfor mister man data, og hvornår har man brug for backup?  • Hvis man som bruger ved et tilfælde kommer til at slette data på computeren

  • Hvis hardware fejl eller fysisk tyveri

  • Hvis man er udsat for malware angreb


Tegn på at du har malware på computeren


Det sker desværre, at brugere og endda IT-administratore ved en fejltagelse kommer til at trykke på slet knappen. Når man først har tømt papirkurven, er der ikke meget, man kan gøre for at gendanne filerne. Hvis man har prøvet det, kan man også tydeligt fremkalde den tyngende fornemmelse man får i maven, når det går op for én, hvad man har gjort.


Den bedste beskyttelse mod denne slags fejl er automatisk sikkerhedskopiering af computeren, der intervalkopierer åbne filer. Hvis man ud over dette opsætter en automatisk spejling af computerens harddisk, der kører én gang om dagen, er man yderligere sikret. Hvis uheldet skulle være ude, er det begrænset, hvor meget data, der kan være gået tabt.


Hvis du nogensinde har oplevet, at computeren pludselig står af, og den bare ikke vil starte, kender du også frustrationerne, der efterfølgende titter frem. Hvis man har været flittig og sørget for at sikkerhedskopiere via cloud-løsninger, har man der i mod ro i sindet, hvis uheldet er uden. Det samme gør sig gældende, hvis din computer pludselig bliver stjålet.


Ondsindede hackere og cyber-kriminelle bliver stadig mere dristige, når det drejer sig om at inficere andres computere med ransomware. Ransomware låser brugeren ude af sin egen computer, og forlanger en løsesum, for at låse computeren op. Hvis man har sørget for at tage backup og sikkerhedskopiere data på computeren, kan man blot installere en ny harddisk og genskabe filer fra tidligere backup.


Det tidligere nævnte NHS-angreb, var et ransomware angreb, der tvang adskillelige klinikker i knæ of forsinkede operationer over hele Stor Britannien.


 


Rust dig selv mod ransomware – hvordan inficerer hackere computere verden over?


 


Der er desværre set flere tilfælde, hvor hackeren ikke låser den inficerede computer og eller endda sletter data på computeren. For at låse computeren op, skal hackeren aflevere en krypteret nøgle, og det er desværre ikke altid, at de overholder disse aftaler.


 


Hvordan laver jeg sikkerhedskopier og tager backup?


De letteste tilgængelige metoder er at benytte sig af den software, der leveres med dit styresystem på computeren. Apple iOS og Windows10 har integrerede værktøjer, der tilbyder værktøjer til sikkerhedskopiering og gendannelse af computere.


Det er muligt at lave en virtuel opdeling af den lokale harddisk(partitioner), og sikkerhedskopiere data til denne. Dette er dog ikke den bedste løsning, da du stadig risikerer at miste data, hvis din harddisk står af. Som tidligere nævnt er det også en mulighed at sikkerhedskopiere til eksterne enheder. Denne løsning vil vi klart anbefale, hvis du ønsker, at lave manuelle sikkerhedskopieringer.


 


TIP:  Slip for bøvlede backup-løsninger – dukaPRO gør det hele for helt automatisk.


 


Cloud-basserede backupløsninger så som, iDrive, SpiderOak og SOS Backup kopierer filer til skyen, der understøttes af specialsoftware. De ovennævnte er betalingsløsningen. Hvis du er på udkig efter en gratis cloud basseret løsning så kan du bl.a. tage et kig på Dropbox, Google drive og Apple Cloud.


Så – hvis du oplever tekniske vanskeligheder med computeren, eller du udsættes for hackeangreb, er sikkerhedskopier og backupløsninger den eneste måde at forsikre sig bedst muligt. Det er svært at tegne en brandforsikring efter huset er brændt ned. Det samme gør sig gældende, når man taler om vigtigheden i at lave sikkerhedskopier og tage backup.

Seneste nyheder, guides, tips og tricks

Fornavn
Efternavn
Spørgsmål og svar Kunde Service