77 34 18 18

Miljøomtanke og ny computer?


Vi skal passe godt på vores planet; som vi ved, er det den eneste vi har.


Miljøbevidsthed og ny computer?


Vi ved godt, at vi skal passe godt på jorden, da vi kun har den ene.


Men hvordan får du det til at passe sammen med ønsket om også at have nyt og fedt udstyr? For er det ikke noget med, at det sviner som et ondt år at producere elektronik, og ender det ikke bare med at ligge og forurene et eller andet sted, når vi ikke bruger det længere?



Sådan var det engang, men heldigvis er det nødvendigvis situationen længere. Det er der flere grunde til: Forbedringer i selve produktionen, innovation med gamle elektroniske dele og en langt større bevidsthed om genbrug af eksempelvis computere.



De seneste år har de store tech-producenter haft fokus på den grønne omstilling, og hvordan de kan tage mere ansvar, når de producerer deres produkter. De har forsøgt at mindske mængden af sjældne mineraler i chipsæt til både computere og smartphones. Det lyder ikke af meget, når man siger, at hver enhed indeholder nogle få milligram af disse sjældne mineraler, men med det forbrug af teknologi, vi i dag har i verden, er det det vigtigere end nogensinde at forsøge at kontrollere det endnu mere.



Man er også blevet mere bevidst om, at brugt teknologi er en stor faktor i den større miljøkrise, og derfor er man i stor stil begyndt at arbejde med genbrug af gamle dele fra kasserede enheder. Et eksempel på netop dette er brugen af gamle batterier fra bærbare computere, der får nyt liv som energiopbevaring i moderne solceller. På den måde tjener genbruget et dobbelt miljøgode: Det gamle batteri ligger ikke og sviner et sted, og det hjælper endda med omstillingen til grøn energi.



Der er masser af projekter i gang for at øge vores genanvendelse af knappe materialer, blandt andet dette fra Teknologisk Institut. Initiativer som dette kan forhåbentlig være med til at sikre, at vi alle kan skille os af med vores gamle materiale med den viden, at det vil kunne bruges igen andre steder.



Du kan faktisk også selv gøre noget, hvis du gerne vil have noget nyt, og samtidig være ansvarlig overfor miljøet?


For det første kan du købe produkter af høj kvalitet, som derfor også vil vare længere - de store problemer ligger netop i brug-og-smid-væk-mentaliteten, der let kan opstå med billige lavkvalitetsprodukter. Vælger du at købe en ny computer, kan du også købe den et sted, hvor det er muligt at sælge den til genbrug, når du en gang vil af med den. På den måde er du også med til at begrænse brug-og-smid-væk-kulturen.


Skal du af med brugt elektronik, kan du sørge for at aflevere det de korrekte steder på landets affaldsstationer. Selvom det ikke er perfekt, og vi konstant arbejder på at gøre teknologien bedre, så bliver der allerede nu genbrugt meget elektronisk materiale på den måde i Danmark.


Der findes faktisk også et alternativ til nyt. I stedet for at købe en helt ny computer, kan du købe en brugt. Der er flere firmaer, der opkøber brugt IT-udstyr fra virksomheder, og sælger det til private. På den måde genbruges computeren, og både virksomheder og du som privatperson er med til at skabe bæredygtighed.


Med mange små tiltag vil du altså kunne gøre din del, og dermed også have bedre samvittighed, når du køber ny elektronik.

Få en computer fra Duka


Så kan du handle miljøbevidst. Når du returnerer den computer du har haft på abonnement, sørger vi for at alt, hvad der kan genbruges fra den, bliver genbrugt på den.

Hjælpen er altid lige ved hånden

Ring til os, så vi kan hjælpe dig i gang 77 34 18 18

Få de seneste guides & nyheder - tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Fornavn:
Efternavn:
Spørgsmål og svarKunde Service